Ceny ropy stáhly inflaci v průmyslu prudce dolů

Ceny v primárních sektorech se na konci loňského roku vydaly do různých směrů. Ceny v průmyslu výrazně ztratily, když odepsaly 1,1 %. Pokles byl mnohem silnější, než předpokládal trh. Tento sektor sledoval zlevňování ropy na světových trzích.

Ilustrační fotografie
reklama

Naopak ceny v zemědělství vyskočily meziměsíčně o 2,2 % a ukazují tak, že ceny potravin by na začátku letošního roku měly pokračovat v růstu. Nahoru jde i cena stavebních prací. Ty přidaly 0,2 %. Projevuje se na nich absolutní nedostatek volné kapacity. Nejasný obrázek přinesly ceny ve službách, kde výrazně klesají ceny za reklamní služby. Ty jsou ale velmi volatilní a další měsíc mohou svůj pokles kompenzovat. Po očištění o tuto složku zůstávají ceny služeb beze změny.

Na dnešní čísla dokonce reagovala koruna. Oslabila přibližně o tři haléře. Trhy pozorují slabší inflační tlaky plynoucí z průmyslového sektoru. To je vede k přesvědčení, že ČNB nebude v dohledné době zvyšovat sazby. Domníváme se, že tady se trhy mýlí. Jádrová inflace a mzdový růst zůstává silný a spotřebitelská inflace na začátku roku ještě vyskočí kvůli novým ceníkům distributorů elektřiny. ČNB tak podle nás sazby zvýší již v únoru a další dvě zvýšení budou následovat ve zbytku roku, informuje Viktor Zeisel, Komerční banka.

Témata: ropa | inflace | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky