Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko ničí ceny ropy. Ty neuvěřitelně rostou

Řecko ničí ceny ropy. Ty neuvěřitelně rostou

Foto: Grafton

Světové ceny ropy v úvodu nového týdne rostou. Podle agentur AFP a Reuters jim pomáhá směrem vzhůru především schválení úsporných opatření v Řecku.

Cena ropy typu Brent byla v pondělí kolem 11:20 SEČ na úrovni 118,07 dolarů za barel. Oproti předchozímu závěru v New Yorku tak zpevňovala o 0,76 dolaru, tedy o 0,65 procenta.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu oproti předchozímu závěru v New Yorku posilovala o 0,96 dolaru, tedy o 0,97 procenta, a stála 99,63 dolaru za barel.

Ceny ropy v pondělí ovlivňuje především zlepšená nálada investorů poté, kdy řecký parlament v noci schválil nová nepopulární úsporná opatření, která jsou ale nutná k tomu, aby země mohla čerpat druhý záchranný úvěr, bez kterého by už v březnu musela pravděpodobně vyhlásit státní bankrot. Nový úvěr ale ještě budou muset schválit ministři financí eurozóny.

"Nevím, zda je čas na oslavu. Stále ještě není jisté, jestli ministři financí eurozóny budou se záchranným úvěrem souhlasit na plánovaném středečním zasedání," uvedl pro agenturu Reuters hlavní analytik devizového trhu makléřské společnosti Barclays Capital Masafumi Jamamoto.

Témata:  ropa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy