Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dolar po úterních volbách v USA oslabuje. Co můžeme čekat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Dolar dnes na devizových trzích ve světě oslabuje. Obchodníci tak reagují na fakt, že demokraté v úterních volbách ve Spojených státech získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. To zvýší jejich schopnost blokovat hospodářskou politiku republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Podle analytiků tak není pravděpodobné, že by Spojené státy v brzké době přikročily k větším rozpočtovým opatřením na podporu ekonomického růstu.

Euro si krátce po 09:00 SEČ vůči dolaru připisovalo 0,4 procenta na 1,1470 USD. Dolar ztrácel také vůči dalším předním světovým měnám, včetně britské libry, švýcarského franku a japonského jenu.

Republikáni v úterních volbách ve Spojených státech podle propočtů amerických médií udrželi většinu v Senátu, o kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů ale přišli. Podle analytiků by toto rozdělení kontroly nad Kongresem mohlo přechodně uškodit dolaru.

"Vyhlídky na legislativní patovou situaci, která by zkomplikovala schvalování opatření jako třeba prezidentovo snížení daní střední třídě, jsou pro americký dolar negativní," uvedla podle agentury Reuters analytička Kathy Lienová ze společnosti BK Asset Management. "Výsledky (voleb) naznačují, že pravděpodobně nastane větší politická nejistota," upozornila Esther Maria Reicheltová z Commerzbank.

Vývoj na akciových trzích je po úterních volbách v USA nejednoznačný. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování poklesem o 0,28 procenta 22.085,80 bodu, zatímco index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 0,65 procenta 3221,91 bodu.

Naproti tomu evropské akciové trhy zahájily dnešní obchodování růstem. Hlavní index německých akcií DAX krátce po 9:00 SEČ přidával zhruba 0,9 procenta na 11.594 bodů. Podobný přírůstek vykazovaly rovněž hlavní indexy francouzských a britských akcií. Termínové kontrakty, takzvané futures, spojené s hlavními americkými akciovými indexy Dow Jones a S&P 500 přidávaly zhruba půl procenta.

Témata:  USA EUR ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy