Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácnosti utrácejí nejvíce za posledních 14 let, firmy drtí nedostatek pracovníků

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ekonomický vývoj v roce 2017 se odvíjel od zrychlení růstu HDP, které bylo propojeno i s expanzí ostatních ekonomických oblastí. Detaily uvedl Český statistický úřad v dnes vydané analýze.

„K meziročnímu růstu o 4,3 % přispěly všechny složky hrubého domácího produktu. Vynikaly zejména výdaje domácností na konečnou spotřebu. Ty vzrostly o 4,3 %, nejvíce za posledních 14 let. K optimismu domácností přispělo zrychlení růstu průměrných mezd navíc umocněné rekordním počtem pracujících,“ uvádí Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.Rostoucí ekonomiku v roce 2017 charakterizovala i tvorba nových pracovních míst a zvyšující se míra zaměstnanosti. Nová pracovní místa však zaměstnavatelé obsazovali s většími obtížemi než dříve. Výrazně klesaly počty dlouhodobě nezaměstnaných, ve větší míře docházelo k tvorbě částečných úvazků.Všechny sektory rovněž zvýšily investiční výdaje. Nefinanční podniky řešily nedostatek pracovní síly rozvojem svých fyzických výrobních kapacit. U finančních institucí naopak sledujeme výrazný nárůst investic spojený s digitalizací a poklesem zaměstnanosti, který je společný

i zbytku evropských zemí. Domácnosti posílily investiční výdaje na obydlí. Po propadu v roce 2016 mírně ožily investice sektoru vládních institucí, když se projevilo lepší čerpání prostředků z evropských fondů.

Přebytek bilance obchodu se zbožím a službami byl vedle spotřeby domácností klíčovým prvkem, který přispěl k hospodářskému růstu. V roce 2017 meziročně posílil vývoz i dovoz. Zvyšoval se přebytek obchodu s motorovými vozidly či stroji a zařízeními. Rostl i přebytek obchodu se službami. Posílily též finanční toky mezi domácí ekonomikou a zahraničím.„Silná role zahraničního kapitálu v české ekonomice v kombinaci s ekonomickým růstem se projevovala i zvýšením zisků z přímých investic zahraničních vlastníků. Ty loni dosáhly

8,9 % HDP. Větší část než v dřívějších letech se vrátila ve formě reinvestic,“ upozorňuje předseda Českého statistického úřadu.Příznivý ekonomický vývoj se odrážel ve většině průmyslových odvětví. Průmysl, jehož hrubá přidaná hodnota vzrostla meziročně o rovných 9 %, přispěl k růstu celé ekonomiky téměř ze dvou třetin. Projevovala se vyšší zahraniční, ale i tuzemská poptávka. Služby však nezaostávaly. Vyšší domácí poptávka povzbudila růst hrubé přidané hodnoty v obchodě, dopravě, ubytování a pohostinství. Pozitivně se vyvíjelo i peněžnictví a pojišťovnictví a informační a komunikační služby.Naopak jen pozvolna se z útlumu dostávalo stavebnictví. Na jedné straně se stavělo více bytových budov a ekonomická expanze vyvolala potřebu většího počtu výrobních budov. Rostla role oprav a údržby. Většímu rozmachu však bránil pokles produkce v inženýrském stavitelství. Vyhlídky celého stavebnictví se ale v průběhu roku 2017 výrazně zlepšovaly, což souviselo s růstem počtu nových zakázek.

Témata:  ekonomika Domácnosti

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.