Nečas: Česko pozastaví ratifikaci dohody ACTA

Ratifikaci Obchodní dohody proti padělkům (ACTA) Česká republika pozastaví a vyžádá si její odborné analýzy. V pondělí to uvedl premiér Petr Nečas (ODS) a dodal, že kvůli úniku osobních dat členů jeho strany podá ODS trestní oznámení na neznámého pachatele.

reklama

"Ratifikační proces bude pozastaven a znovu budeme celou věc analyzovat," prohlásil Nečas. Česko v podstatě zaujalo k dohodě, která má podle kritiků omezit svobodu uživatelů internetu, stejný postoj jako sousední Polsko.
 
"Chci zdůraznit, že nikdy, ani omylem, nehrozily v České republice nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaká filtrace, to myslím nehrozilo ani na okamžik," zmínil premiér a dodal: "Na druhou stranu, my nechceme v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím, takže ratifikační proces této smlouvy bude pozastaven a znovu to podrobíme analýzám."
 
Na protest proti postoji evropských poslanců z ODS hackeři ze skupiny Anonymous minulý týden napadli webové stránky občanských demokratů. Následně do redakce serveru Parlamentní lístky poslali seznam všech zhruba 30 tisíc členů ODS s jejich kontaktními údaji.

"Tady se ukazuje, že se nejedná o nějakou svobodu internetu, ale v podstatě o nějaké protizákonné aktivity, které mají kriminální charakter. Nikdo nemůže být překvapen, že my budeme hájit osobní integritu a osobní soukromá data našich členů trestním oznámením," řekl Nečas a potvrdil, že jeho strana trestní oznámení podá.

Témata: autorská práva

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky