Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrtina restaurací šidí hosty zahrádek, zjistila ČOI

Se začátkem léta se pracovníci České obchodní inspekce zaměřili na kontrolu restauračních zahrádek v hlavním městě a Středočeském kraji. Z celkem 43 navštívených zjistili pochybení v 11 z nich, informovala ČOI ve čtvrtek na svých stránkách.

"Obdobné kontroly prodejen a poskytovatelů služeb, zejména v turisty vyhledávaných lokalitách, budou následovat," řekl po seznámení s výsledky kontrol ing. Jan Štěpánek, pověřený vedením ČOI. Nejčastějším porušením bylo nedodržení hmotnosti jídla, a to v pěti případech. Třikrát pracovníci restaurací sdělili inspektorům špatnou cenu, než byla cena skutečná, a ve dvou případech jim nesprávně naúčtovali konzumaci. V jednom případě nedostal zákazník doklad o koupi se všemi náležitostmi.

Za zjištěné nedostatky uložili pracovníci ČOI tři pokuty v celkové výši 2000 korun a osm dalších kontrolovaných subjektů čeká správní řízení.

Foto: Reprofoto ilustrační

Témata:  restaurace ČOI

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.