Benzin atakoval rekordních 36 korun. Stát zatím nezasáhne

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu znovu zvýšily na nové rekordy, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 56 haléřů na 36 Kč za litr, nafta o 68 haléřů na 36,69 Kč, vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS. Podle analytiků ale v dalších dnech ceny klesnou.

660
reklama

Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (35,44 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (36,52 Kč). Ceny benzinu neklesly v žádném kraji, naopak nejvíce vzrostly v Královéhradeckém kraji (o 71 haléřů).

I v případě nafty patří první místo nejlevnějšího kraje jižním Čechám (36,30 Kč), nejdražší je Praha (37,15 Kč). Ani nafta nezlevnila v žádném z krajů, nejvíce pak její cena vzrostla v Moravskoslezském kraji (o 80 haléřů).
 
Meziměsíčně Natural 95 zdražil v průměru o jednu korunu a 29 haléřů, diesel o jednu korunu a 23 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 1,73 Kč, nafta o 3,22 Kč.
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky