Otcovská dovolená začne platit od února. Kdo na ni má nárok a jak o ni žádat?

Od 1. února 2018 začne platit novela zákona o nemocenském pojištění, která zavádí novou dávku tzv. otcovskou. Tatínkové budou mít od února letošního roku možnost využít po narození potomka týdenní otcovskou dovolenou.

Rodina, ilustrační fotografie
reklama

Podat žádost o dávku bude možné sice až od 1. února. Žádost mohou podat noví otcové až do 6 týdnů od porodu nebo převzetí do péče. Výhodu otcovské tak bude možné využít už od 21. prosince 2017.

Otcovská dovolená bude fungovat jako nová dávka, z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup na otcovskou dovolenou bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovskou nebude možné přerušit. V České republice se ročně narodí okolo 100 tisíc dětí.

  • Nárok na otcovskou má otec pečující o dítě, nebo ten člověk (muž nebo žena), který převzal dítě do vlastní péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu, pokud však dítě ke dni převzetí nedosáhlo 7 let věku. Za otce dítěte je považován ten, kdo je v matrice (knize narození) zapsán jako otec.

  • Otcovská náleží jen jednou a to i v případech, kdy člověk pečuje o více narozených dětí současně nebo o více dětí převzatých současně do péče. Otci vznikne nárok na otcovskou v období šesti týdnů ode dne narození dítěte i v případě, kdy jsou matka, dítě nebo oba dva ze zdravotních důvodů umístěni ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče.

  • Nárok na otcovskou nevznikne, jestliže k nástupu na otcovskou dojde až po zániku pojištění, to znamená, že u otcovské neplyne ochranná lhůta.

  • Podpůrčí doba (tj. doba výplaty dávky) je u otcovské maximálně 1 týden bez možnosti přerušení a začíná dnem nástupu na otcovskou. Nástup na otcovskou začíná dnem, který si člověk určí v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do vlastní péče.

  • Pokud je dítě umístěno v zařízení poskytujícím nepřetržitou péči o děti z jiných než zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky, podpůrčí doba u otcovské končí dnem umístění dítěte do zařízení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky