Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s důchody? Na vládu míří ostrá kritika

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky ruší důchodovou reformu Petra Nečase. Končí druhý penzijní pilíř a lidé si mohou naspořené peníze vybrat převodem na účet, nebo si je nechají převést do třetího pilíře. Opozici se tento přístup ale vůbec nelíbí.

Šéf ODS Petr Fiala upozorňuje, že vláda sice ruší druhý penzijní pilíř, stále ale dluží občanům odpověď na otázku, co bude s důchody potom.

"Všichni víme, že společnost stárne a máme dlouhodobé problémy s nedostatkem peněz v průběžném pilíři. Očekával bych, že když vláda ruší fungující opatření, nabídne nám něco lepšího nebo alespoň nějakou svoji představu. Sobotkova vláda ale nenabízí vůbec nic a jen se řítíme do problémů, které přijdou – že na důchody nebude dost peněz," varuje.

Přiznává, že druhý pilíř možná nebyl dokonalý, byl to ale podle něj způsob, jak řešit problém s důchody. "S tím souviselo i zvýšení DPH, ke kterému přistoupila tehdejší pravicová vláda, aby nemusela prohlubovat deficit. Bohuslav Sobotka dříve toto opatření tvrdě kritizoval. Dnes se mu ale náramně hodí," upozornil.

Vláda podle něj jedná pokrytecky. "Ruší druhý pilíř, ale DPH na původní úroveň nevrací. Získané peníze totiž zrovna potřebuje na své socialistické nápady, na nové úředníky a další zbytečné provozní výdaje," tvrdí Fiala.

Část očekávaného deficitu důchodového pojištění zřejmě pokryje zbytek peněz z takzvané malé privatizace. Ministerstvo financí by tímto způsobem modlo využít zhruba 3,9 miliardy korun. Počítá s tím novela zákona o působnosti orgánů České republiky, kterou poslanci propustili do třetího čtení. 

I přesto jsou důchody podprůměrné. Podle statistických údajů z roku 2014 na konci loňského roku od České správy sociálního zabezpečení dostávalo starobní penzi téměř 2,36 milionu lidí. Průměrná výše důchodu sice činila 11 075 korun, polovina seniorů ale dostala částku nižší než 10 958 korun.

Témata:  CZK důchodová reforma důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy