Důchodci, zažíváte peklo? Poděkujte Kalouskovi, burcuje komunistka

Senioři to v dnešní době nemají jednoduché. Poslankyně Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná v poslední době se znepokojením sleduje množící se zprávy, jež hovoří o drastických podmínkách v některých domovech pro seniory. Není to ale jediný problém starší generace.

Ilustrační fotografie
reklama

Europoslankyně si všímá, že u mnohých seniorů byla zanedbána nejen základní hygienická pravidla, ale dokonce občané žijící v těchto domovech nedostávali ani dostatečný přísun potravy a hrozila jim tak podvýživa. "Zásahy do soukromí a omezování osobní svobody jen dokreslují, jaké peklo musejí někdy senioři podstoupit," posteskla si.

Pečovatelské domy pro seniory podle ní ukazují, že stát by měl být garantem základních služeb svým občanům a nepřenechávat je privátnímu. "Informaci, že výše uvedené nedostatky se ve většině případů týkaly právě soukromých poskytovatelů jmenovaných služeb, mé tvrzení pouze podporuje. Ale to není jediný problém, s nímž se v souvislosti s generacemi našich předchůdců potýkáme," přiznala Konečná.

Vadí jí, že rapidně roste počet seniorů, kterým byla vyhlášena exekuce na důchod. Za tím vidí několik příčin. "Jednou z nich jsou drastická opatření minulých vlád a exministra financí Kalouska. Zvyšující se ceny za potraviny i služby a reálně klesající důchody v minulých letech dohnaly nejednoho českého důchodce k tomu, že si musel půjčit na živobytí. Často bohužel u nebankovních subjektů, kde se úroky pohybují i v řádech desítek procent," burcuje Konečná.

Sociologové již dlouhou dobu upozorňují na rostoucí mezigenerační konflikt a europoslankyně přiznává, že různé věkové skupiny mohou mít na jednotlivé věci odlišné názory, ale gradace tohoto typu konfliktu jde podle jejho názoru v současnosti velmi daleko.

"Dokonce bych řekla, že se jedná v některých momentech o výpady zejména nejmladší generace vůči té nejstarší. Podle mě pomohl nárůstu tohoto konfliktu také nechvalně známý klip „Přemluv bábu, přemluv dědu!", kde hlavní protagonisté nabádali mladé, aby přesvědčovali své prarodiče o škodlivosti volby levice. Možná by bylo lepší, kdyby si mladí lidé spolu s těmi staršími v klidu sedli a vyslechli si i jejich verzi příběhu. Možná potom zjistí, že generace seniorů nestojí proti jejich zájmům, ale naopak chtějí, aby jejich život nebyl jedním velkým shonem prožitým v nejistotě a strachu!" uzavřela Konečná.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky