Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš o důchodech: Řešení je jednoduché. Sklidil bouřlivý potlesk

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Jednání o důchodovém spoření má zajímavé vyústění ze strany ministra financí Andreje Babiše. Ten se domnívá, že současný deficit nelze vyřešit a nevyřeší jej ani důchodová komise. Peníze podle něj buď budou, nebo ne. Uvedl to během jednání ve Sněmovně.

"Dámy a pánové, předpokládám, že tahle debata tady vlastně probíhá od roku 2009 a že by bylo zřízeno x komisí a x řešení. Myslím si, že to řešení je relativně jednoduché. Buď budeme mít peníze na důchody, nebo nebudeme mít peníze na důchody," uvedl Babiš, čímž si vysloužil velký ohlas v pravé části sálu a bouřlivý potlesk TOP 09.

"Takže jako skutečně můžeme dělat x komisí a můžeme vymýšlet pilíře. Ve třetím pilíři je 4,6 mil. pojištěnců a stojí nás 7 mld. korun ročně. Druhý pilíř, těch 80 tisíc, co naběhlo 2013 - 2014, nás stojí 1,5 mld. A deficity byly: 2009 minus 36 mld., 2010 minus 35 mld., 2011 minus 45 mld., 2012 minus 26 mld. a 2013 minus 29 mld. Takže já držím palce všem komisím. A já myslím, že určitě když budeme mít víc dětí, to je super," pokračoval za doprovodu smíchu zprava. 

"Ale strašně pochybuji o tom, že někdo vyřeší tenhle deficit. Takže já myslím, že už bychom si měli říct pravdu, že ani žádná komise to nevyřeší. Takže klidně dělejme komise, klidně tady vystupujte ještě dalších deset let. Ale jedna plus jedna je dva a jednoduše, pokud my konečně dáme do pořádku finanční správu a vyřešíme ty karusely..." řekl Babiš.

"Takže ty karusely budu řešit 27. ledna, tj. v úterý na zasedání Ekofinu s panem komisařem Moskovicim. A můžu vás ubezpečit, že většina členských států Evropské unie se vůbec nesměje. Protože 177 mld. euro pro Evropskou unii, která nemá peníze, to je víc než ten rozpočet. A podle Eurostatu nás okrade na DPH ročně tady organizovaný zločin 3,2 mld., tj. 108 mld. korun českých, to už bychom byli v přebytku. Takže klidně se smějte dál, já se taky směju. Takže klidně řešte komise a můžete tady kecat ještě deset hodin. A i tak ty důchody nevyřešíte, protože buď budou peníze, nebo nebudou peníze. Takže je to strašně jednoduché. A já vám držím palce - dalších dvacet let tady povídat si o důchodech," dodal.

Témata:  důchodová reforma důchody Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy