Důchodová reforma á la Nečas: Odborník odhalil největší chybu

Předseda komise pro přípravu důchodové reformy, profesor Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity a vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Martin Potůček se domnívá, že současný důchodový systém je v první řadě zastaralý. Předchozí vlády si prý politiku představovaly příliš jednoduše a to je jeden z důvodů, díky kterým je současný penzijní systém nevyhovující.

Ilustrační fotografie
reklama

"Český důchodový systém je zastaralý. Společnost se mění a náš penzijní systém už současným a budoucím potřebám lidí neodpovídá," uvedl Potůček v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Kdo tedy může za to, že současný penzijní systém nutně potřebuje změnu? Podle Potůčka je to dáno českou povahou. "My si všechno představujeme v té politice strašně jednoduše, přičemž ty systémy jsou poměrně složité a potřebují nejprve slušnou analýzu, abychom potom dospěli k nějakým rozumným závěrům," domnívá se.

Předseda důchodové komise přesto přiznal, že vinu vidí na straně minulých vlád, zejména u politiků, kteří vyvozovali závěry z určitých ideologických schémat. "Neumíme pracovat s hledáním kompromisů, nikdy totiž není možné najít řešení, které by bylo ideální pro všechny. Právě v této kompromis hledající komunikaci naši politici selhávají," řekl Potůček Radiožurnálu.

Každá následující vláda podle obdorníka po nástupu přišla se zcela novou představou o nastavení penzijního systému. Jako příklad uvádí Nečasův kabinet, který podle něj svou představu o nastavení penzijního systému prosazoval silou. "Reforma byla prosazena bez konzultace s opozicí, bez konzultace s dotčenými sociálními skupinami," odhalil Potůček největší chybu minulé vlády.

Současná důchodová komise se tedy snaží vymyslet návrhy, který vychází z nové vlády. Politici formulují zadání, které se členové komise snaží naplnit tak, aby odpovídalo tomu, co je o důchodovém systému známo.

Poměrně neurčitě se odborník vyjádřil také k dalšímu palčivému problému, a tím je věk odchodu do důchodu. Zde je podle něj více variant, za silnou myšlenku, která je vhodná pro Českou republiku, ale považuje odchod do důchodu ve střední délce života, neboť průměrná doba, po kterou si Češi užívají důchodu, je prý kratší, než v Evropě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky