Důchody 2014: Spočítejte si svoji penzi

I když pod slovem důchod si většina lidí automaticky vybaví důchod starobní, existují samozřejmě i jiné druhy důchodů. A všechny se letos mění.

660
reklama

Invalidní, sirotčí i vdovské důchody se díky valorizace v roce 2014 zvyšují. Sice jen mírně, ale pořád lepší pár desetikorun v kapse než vůbec nic.

To, kdo má nárok na invalidní důchod, je poměrně známé. Ale jak je to s důchodem vdovským? Na ten máte nárok automaticky v případě, že váš životní partner zahyne při pracovním úrazu.

Podrobný článek a interaktivní kalkulačky najdete ZDE.

Stejně tak máte na vdovský důchod nárok v případě, že váš partner před smrtí sám bral například invalidní důchod nebo klasickou penzi. Na peníze máte nárok jeden rok a dostanete je pouze v případě "klasického" manželství. Registrovaní partneři mají smůlu.

Pokud jde o důchod sirotčí, na ten mají nárok děti, které přijdou o rodiče (jednoho nebo oba) případně třeba i o prarodiče, kterým je soud svěřil do péče.

Sirotčí důchod pochopitelně není napořád, ale je to s ním podobné jako s alimenty - nárok na peníze končí v momentě, kdy dostudujete (a)nebo je vám víc než šestadvacet.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky