O penze můžete lehce přijít. Na co si dávat pozor?

Výše důchodů je jednou z často diskutovaných otázek napříč českou společností. Málokdo si ale uvědomuje, že o penze může lehce přijít, téměř lusknutím prstu.

Ilustrační fotografie
reklama

Důchody nejsou nenapadnutelné, naopak. I při nich platí, že může stát jejich vyplácení zastavit nebo je po vás za určitých podmínek může dokonce zpětně vymáhat. Vše má ale svá pravidla a netýká se to všech důchodů.

Odebrání nároku na důchod se týká především invalidních důchodců. Zatímco v případě starobních důchodů se zastavuje vyplácení v případě smrti seniora, u invalidních záleží na zdravotním stavu dotyčné osoby.

V praxi to znamená, že invalidní důchodce chodí ve stanovené intervaly na lékařské prohlídky, kde je přezkoumáván jeho zdravotní stav v rámci nároku na invalidní důchod. 

Podle výsledku kontrolní lékařské prohlídky může dojít k potvrzení dříve uznaného stupně invalidity, ale i ke změně na nižší nebo vyšší stupeň, případně k zániku nároku na invalidní důchod. Podle výsledku pak Česká správa sociálního zabezpečení buď výplatu důchodu zastaví, nebo sníží či zvýší.

V případě starobních důchodů hrozí seniorům jiné komplikace, a sice vratka. Zákon totiž stanoví, že příjemce je povinen vrátit důchod či jeho část, pokud byl vyplacen neprávem nebo ve vyšší částce, než náležel.

To má ale svá specifika. Předně musí tato situace nastat z důvodu, kdy příjemce důchodu nesplnil některou jemu uloženou povinnost, přijal důchod, o němž věděl, že byl vyplacen neprávem nebo vědomě způsobil, že důchod byl vyplácen neprávem nebo ve vyšší částce.

Prakticky vzato se tedy vracení důchodů týká seniorů, kteří pobírají neprávem vyšší částku, za níž mohou vlastní vinou nebo nedbalostí. Úřady v tomto případě nerozlišují, jestli jste se stát pokusili okrást, nebo šlo jen o chybu, které jste si nevšimli.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky