Kolik musíte vydělávat, abyste se v důchodu měli dobře? Částku, na kterou většina nedosáhne

Odchod do důchodu vyvolává v řadě seniorů rozporuplné pocity. Pocit zaslouženého klidu po desítkách odpracovaných let střídá strach z budoucnosti. Lidé zvyklí na příjmy ve výši několika desítek tisíc korun budou ze dne na den nuceni přežít s částkou sotva převyšující 10 000 korun. Lze se ale vůbec mít v důchodu stejně dobře jako v produktivním věku?

Ilustrační fotografie
reklama

V České republice žije necelých 2,5 milionů seniorů. Průměrný důchod i důchodový medián se pohybují kolem 13 300, na tuto částku ale více jak polovina seniorů nedosáhne. Penzistů, kteří pobírají důchod vyšší než 30 000 korun, je v Česku něco málo přes jeden tisíc. Naopak desítky tisíc seniorů nemají důchod ani 6000 korun.

Statistika je neúprosná věc a jako taková ukazuje, že senioři v Česku se nemají nejlépe. Oproti průměrné mzdě mají více než dvakrát menší penzi a není proto divu, že pro spoustu pracujících lidí je odchod do penze novou životní etapou, v níž se musí naučit žít.

Lidé, které odchod do důchodu teprve čeká, proto vedou horlivé debaty o tom, jestli se vyplatí spoléhat na státní důchod. Jinak to samozřejmě vidí ti, kteří do něj vstoupí za 5 let, a jinak ti, kteří jsou teprve na začátku pracovního procesu a do penze mají ještě desítky let. Takoví lidé ale možná uvažují, kolik by měli vydělávat, aby pro ně byla penze dostatečná.

Je nepopíratelným faktem, že nepracující senior se nikdy nebude mít tak dobře, jako v zaměstnání či podnikání. Výše přiznaného důchodu se ale odvíjí z velké části od výše platu, který jako ekonomicky aktivní občan pobíral. Či z obráceného pohledu, výše jeho výplaty určuje, jak velký důchod nakonec dostane.

Vypočítat, kolik budeme brát, když do důchodu půjdeme za 20 nebo 40 let, je prakticky nereálné. Vláda plánuje penze nadále navyšovat, opozice tvrdí, že není z čeho, a za dveřmi čeká strašák v podobě krize. Pokud bychom ale vycházeli ze současných čísel, tak mladík, který letos dosáhl 18 let a nastoupí do práce, by si při mzdě ve výši 15 000 korun odnesl důchod kolem 14 000. Mzda ve výši 30 000 korun by mu vydělala na důchod kolem 17 000.

Na výpočtu velikosti důchodu je závislá řada věcí, například počet dětí, přesluhování, nebo to, jestli půjdete do předčasného důchodu či nikoliv. I hrubé orientační propočty ale ukazují, že lidé s menšími příjmy se budou mít v důchodu téměř stejně dobře, jako lidé s dvojnásobnou výplatou.

Situace je ale o poznání horší u lidí, kteří už nějakou dobu pracují. V případě 30letého člověka, který pracuje 10 let za částku 15 000 korun, mu hrozí důchod nepřevyšující 14 000 korun. Pokud je vám o deset let více a pracujete za 15 000 o deset let déle, nedostanete ani 13 500 korun.

Pokud byste chtěli v důchodu pobírat penzi ve výši nejméně 20 000 korun, museli byste vydělávat od svého nástupu do zaměstnání každý měsíc zhruba 55 000 korun. A to je částka, na kterou mnoho lidí opravdu nedosáhne.

Pokud ale máte důchod za dveřmi a vaše průměrná mzda, kterou jste během života vydělávali, činí 20 až 30 tisíc korun, připravte se na to, že nad 13 000 korun se budete dostávat jen stěží.

Pozn. red.: Ve výpočtech jsme schválně nezahrnovali penzijní připojištění, jehož částka je závislá na měsíčních příspěvcích účastníků. Čím více lidé v průběhu života spoří, tím více mohou v důchodu pobírat. Řádově jde ale o stokoruny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky