Důchodci se dočkají změn. Polepšit by si měly rodiny s dětmi. Ministerstvo chystá tyto novinky!

Ministerstvo práce se chystá do několika týdnů předložit novely s návrhy na podporu rodin. Do konce října plánuje dokončit balíček opatření k řešení takzvaného byznysu s chudobou. V brzké době začne i s revizí systému dávek. Ve Sněmovně to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že každý týden představí některý ze záměrů. Už dřív oznámila, že v září chce sestavit také časový plán příprav důchodové reformy.

Ilustrační fotografie
reklama

"V tuto chvíli má ministerstvo celou řadu priorit. Je to trochu oxymóron (protimluv), ale těch věcí, které jsou nějakým způsobem zásadní a měly by být řešeny, nebo jsou v krizové situaci, je 27. Máme na ministerstvu 27 velkých priorit, což v podstatě vylučuje to slovo priorita. Budeme postupovat podle jejich urgentnosti a každý týden představíme nějaké řešení k jednotlivým oblastem," uvedla Maláčová, která je v ministerské funkci zhruba šest týdnů.

Ministryně řekla, že řadu novel její resort předloží v září. Chystá mimo jiné návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 40.000 korun na 220.000 korun. S přidáním o 80.000 korun počítá vláda v programovém prohlášení. O zbývajících 40.000 korun by se pak rodičovská měla upravit ještě do konce volebního období. Další novela by měla změnit financování dětských skupin, které se platí z evropských peněz. Podle Maláčové by se tato "alternativa k mateřské škole" nově měla hradit ze státního rozpočtu. Skupiny by měly dostávat nejspíš pevnou částku na dítě.

V připravované novele zákoníku práce je pak úprava sdíleného místa, které by se skládalo z částečných úvazků. Využít by ho mohly třeba matky malých dětí. Podle místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by ministerstvo mělo zaměstnavatele k zavádění kratších a sdílených úvazků motivovat, a to třeba slevou na odvodech. Náměstek pro legislativu Petr Hůrka zmínil případné investiční pobídky.

Ministryně řekla, že do konce října představí balíček opatření proti takzvanému byznysu s chudobou. "Máme nějakou představu, jak problematiku řešit. Nechci v tuto chvíli slibovat nějaké přesné datum. Samozřejmě, že s nějakými iniciativami přijdeme. Neměly by se týkat jen dávek, ale také bydlení, exekucí. chceme celistvější přístup," uvedla Maláčová. Řekla, že v pondělí chce záměry projednat se starosty, poslanci a premiérem Andrejem Babišem (ANO) u kulatého stolu. Výsledky akce ministerstvo zveřejnit neplánuje.

S balíčkem podle Maláčové souvisí chystaná revize dávek. Podle zastupujícího náměstka pro zaměstnanost Jiřího Vaňáska je připravena "analýza napříč dávkovým systémem". Vláda v programovém prohlášení uvedla, že změny dávek z poslední doby vyhodnotí a systém případně upraví. Počítá se třeba se sloučením dvou dávek na bydlení do jedné. Ministryně už dřív řekla, že by její úřad mohl v září případně předložit i návrh na zvýšení životního minima, z něhož se dávky odvozují. Naposledy se upravovalo v roce 2012. S navýšením minima, tedy i výdajů na dávky rozpočet pro příští rok ale nepočítá. Suma se naopak v návrhu seškrtala o několik miliard.

Do pomoci v hmotné nouzi by mělo podle návrhu státní pokladny putovat 6,6 miliardy, což je o dvě miliardy méně než letos. O zhruba 1,5 miliardy méně než letos by se mělo vyplatit také na dávkách státní sociální podpory. V tomto roce to má být 44,75 miliardy.

Před dvěma týdny ministryně oznámila, že chce v září zveřejnit také harmonogram příprav důchodové reformy s okruhem témat, jichž by se reformní změny dotkly. Patřit mezi ně má třeba odstranění rozdílu ve výši penzí žen a mužů, dřívějšího odchodu do důchodu lidí v náročnějších profesích či zdrojů příjmů do důchodového systému.

Řešit chce resort práce s ministerstvem zdravotnictví pomezí sociální a zdravotní péče. Do konce září náměstci obou úřadů "vytvoří konkrétní jízdní řád" prací, uvedla ministryně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky