Mzdy v České republice jsou stále na nízké úrovni

Podle dnes zveřejněných dat se průměrná mzda v České republice pohybuje na úrovni 27 220 Kč, což je o 1 170 Kč (4,5 %) více než ve stejném období roku 2015. Důležitější než průměrná mzda je medián mezd, který lépe vystihuje situaci průměrného zaměstnance. Medián mezd činí 23 527 Kč a ukazuje nám, kolik pobírá člověk, který je přesně uprostřed řady, ve které jsou seřazeni všichni zaměstnanci podle výše mezd od nejnižší až po tu nejvyšší.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Osmdesát procent zaměstnanců pobírá mzdu mezi  11 365 Kč a 43 349 Kč. „Takto malý rozptyl nám ukazuje, že Česká republika je v odměňování za práci relativně rovnostářská země. V porovnání se zahraničím dosahujeme nižších mzdových rozdílů,“ říká ekonom Štěpán Křeček.

„Mzdy v České republice jsou stále na poměrně nízké úrovni. To je dáno strukturou hospodářství, kdy často jediná přidaná hodnota, kterou jsme schopni do výrobků vtělit, je nízká cena. Symbolem tohoto počínání se staly montovny, které zaměstnávají za nízké mzdy,“ dodává Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Témata: platy / mzdy | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky