Srovnání platů v Evropě: Jsou Češi jak chudí příbuzní?

Jsme na tom stejně jako Estonci a téměř stejně jako Američané nebo Japonci. Vyplývá to alespoň ze srovnání minimální mzdy vůči průměrné. Právě v těchto státech je minimální gáže o trochu více než třetina té průměrné. Vyplývá to ze statistik OECD.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku je minimální mzda od loňského srpna 8500 Kč, Sobotkova vláda uvažuje o jejím zvýšení až na 9200 Kč. Podle statistik OECD je minimální mzda ve výši 36 % průměrné mzdy. Jak už bylo řečeno stejně dopadli Estonci, o trochu lépe Američané a Japonci, kteří dostávají minimální mzdu ve výši 38 % průměrné.

Na vrcholu žebříčku se umístilo Turecko. U nich je minimální mzda ve výši 73 % průměrné. Ale není jim co závidět, protože průměrná turecká mzda je v přepočtu jen okolo 14 tisíc korun. Lépe na tom jsou Francouzi, jejichž minimální mzda je v přepočtu asi 40 tisíc korun. Nicméně je nutno podotknout, že ve Francii jsou trochu vyšší životní náklady.

Minimální mzda zaručuje minimální výdělek za vykonanou práci. V Česku byla poprvé zavedena v únory 1991 a od té doby změnila několikrát svoji výši. Naposledy se zvýšila loni v srpnu, kdy z 8 tisíc se zvýšila na 8500 Kč, pro zajímavost minimální mzda v roce 1991 byla 2000 Kč.

Podle názorů některých ekonomů, ale není pro pracovní trh prospěšná. Protože řada nezaměstnaných lidí by byla ochotna pracovat i za částku nižší, ale protože zaměstnavatelé musí podle zákona platit alespoň minimální mzdu, nezaměstnají je, protože se jim to nevyplatí.

Témata: CZK | minimální mzda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky