Čechům roste mzda, za vydělané peníze si však koupí méně

Během druhého čtvrtletí letošního roku se zvýšila hrubá měsíční mzda na přepočtené zaměstnance v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku na 24 626 korun (+2,3 procenta). V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ), reálně však mzdy poklesly o 1,1 procenta.

660
reklama

Během druhého letošního čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství o 546 korun, což představuje výraznější zvýšení než ve stejném období roku 2011. Spotřebitelské ceny (inflace) se zvýšily za uvedené období o 3,4 procenta, reálně se proto mzda snížila o 1,1 procenta. Objem mezd vzrostl o 1,3 procenta, počet zaměstnanců poklesl o jedno procento.
 
V podnikatelské i nepodnikatelské sféře byl vývoj průměrné mzdy shodný jako v celém národním hospodářství, nominálně se mzda zvýšila o 2,3 procenta, reálně poklesla o 1,1 procenta. Údaje byly podle závěrů ČSÚ ovlivněny administrativním přesunem jednotek mezi oběma sférami.
 
Proti předchozímu kvartálu se průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 2012 po očištění od sezonních vlivů zvýšila o 0,5 procenta.
 
"Firmy jsou ve své platové politice opatrné. Navíc ji obvykle stanovovaly začátkem roku a od té doby nepřišlo z ekonomiky příliš mnoho pozitivních zpráv, aby svůj pohled přehodnotily," uvedl k vývoji průměrných mezd Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství pro řízení lidských zdrojů PwC ČR. Zvyšování platu je podle jeho slov selektivnější než v minulosti a více odráží výkon a perspektivu konkrétního zaměstnance.
 
"Největší šanci na reálný růst mezd mají podle našich odhadů letos zaměstnanci finančních institucí a farmaceutických společností," zakončil Stodola.
 
Během prvních šesti měsíců letošního roku dosáhla průměrná mzda 24 341 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 657 korun (2,8 procenta). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 3,5 procenta, reálně se mzda snížila o 0,7 procenta.

Témata: platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky