Říjnové změny u hypoték a daně: Co je dobré vědět?

Pořídit si nový byt či dům za hotové je pro naprostou většinu rodin nereálné. Hypotéka je tedy pro lidi, kteří chtějí řešit svoji bytovou situaci, jasnou volbou. Banky jsou přitom v posledních měsících z důvodů doporučení ČNB na klienty přísnější a od října podmínky pro poskytnutí hypotéky zpřísnily ještě více. To, že odpočet zaplacených úroků u hypotéky snižuje daňovou povinnost, se však nemění. Za jakých podmínek lze daňový odpočet uplatnit?

Ilustrační fotografie
reklama

Z dlouhodobého hlediska je pořízení vlastního bydlení zodpovědným finančním krokem. Zadlužení kvůli vlastnímu bydlení patří mezi dobré dluhy, pokud pořizovaná nemovitost odpovídá rodinným finančním možnostem. Stát poté lidi řešící svoji vlastní bytovou situaci zvýhodňuje snížením daňové povinnosti. „Zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo z hypotečního úvěru, kterým je řešena vlastní bytová situace, totiž snižují roční daňový základ. Za rok 2018 je takto možné snížit základ daně až o 300 000 Kč,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Limit pro odpočet je dostatečně vysoký

Ceny nemovitostí v Česku v posledních letech rostly více než ve většině členských zemí Evropské unie. Zájemci o vlastní bydlení si tedy vyřizují hypotéky na vyšší částky, než tomu bylo před pár lety. Rostou též úrokové sazby, a tedy i suma zaplacených úroků. „Uvažujeme-li 80% hypotéku s fixací na 5 let, průměrná úroková sazba se aktuálně pohybuje okolo 2,5 procent ročně. Za poslední rok tak sazby vzrostly asi o půl procenta,“ popisuje David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance. Podle něj ale banky stále pomalu zdražují, protože poslední zvýšení sazeb ze strany ČNB se do jejich sazebníků ještě zcela nepromítlo. Ke konci roku by se podle jeho odhadu sazby měly přiblížit až ke 3 %. Maximální limit pro daňový odpočet 300 000 Kč je však stále dostatečně vysoký na to, aby si základ daně o celou roční částku zaplacených úroků snížili i lidé, kteří čerpají vysoké hypotéky. „Pro klienty bank je dobrou zprávou, že původně schválený limit pro daňový odpočet se v minulých letech nakonec nesnížil na 80 000 Kč. Při 3% sazbě by si totiž mohli uplatnit odečet úroků z části hypotéky do přibližně 2,5 milionu. S 300tisícovým limitem je však možné odečíst si veškeré úroky z úvěru až ve výši 10 milionů,“ dodává David Eim.

Kdy není nárok na daňový odpočet?

Daňový odpočet je možné uplatnit pouze za celý kalendářní rok. Během roku nemohou zaplacené úroky z hypotéky snižovat vypočtenou zálohovou daň z příjmu. Daňovou povinnost rovněž nesnižuje splácení hypotéky u nemovitosti, jež je pronajímána, nebo u rekreační nemovitosti, neboť v těchto případech není řešena vlastní bytová situace. V případě, že je uplatňován daňový odpočet, jsou celkové náklady na hypotéku nižší o ušetřenou daň z příjmu. „Při uplatnění daňového odpočtu například ve výši 40 000 Kč dochází k daňové úspoře 6 000 Kč, tedy v částce 15 % z daňového odpočtu,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Zaměstnanci obdrží daňovou vratku

Odpočet zaplacených úroků z hypotéky se uplatňuje za celý kalendářní rok v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání. Zaměstnanci, kteří nemají povinnost podávat daňové přiznání, požádají o provedení ročního zúčtování daně svého zaměstnavatele. Začátkem roku ovšem musejí svému zaměstnavateli odevzdat potvrzení o zaplacených úrocích za uplynulý rok, které obdrží od banky. „Zaměstnanci uplatňující daňový odpočet u hypotéky zaplatí během roku 2018 na daňových zálohách více, ale po provedení ročního zúčtování daně obdrží ve výplatě daňovou vratku,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Dělení daňového odpočtu

V případě, že účastníky smlouvy o hypotečním úvěru je více zletilých osob, uplatní daňový odpočet buď jen jedna z nich, anebo každá z nich, a to rovným dílem. V takovém případě může tedy docházet k rozdělení celkové částky daňového odpočtu. V případě, že je daňový odpočet uplatňován v daňovém přiznání, je příslušné bankovní potvrzení jeho nedílnou součástí.

Témata: hypotéky | daně | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky