Kolik si účtují realitní makléři v Česku?

Zřejmě každý, kdo se rozhodne prodat nemovitost, váhá, zda ji nabízet svépomocí nebo využít služeb realitní kanceláře. Kolik si průměrně účtují realitní kanceláře v ČR a jak se výše provize liší v regionech, zveřejnil nezávislý srovnávač realitních makléřů FÉRmakléři.cz ve spolupráci s realitním portálem Poski REAL.

Ilustrační fotografie
reklama

Provize z prodeje nemovitosti se napříč republikou liší až trojnásobně 

Na výši provize má vliv lokalita a s ní spojený počet obyvatel a jejich životní úroveň. Nejdražší nemovitosti i odměny realitních makléřů jsou dlouhodobě v Praze, kde lidé zaplatí za služby makléře průměrně 131 569 Kč. Druhou příčku obsadil Jihomoravský kraj (100 378 Kč), třetím nejdražším – co do výše průměrné provize – je Středočeský kraj s částkou 80 080 Kč.

Další kraje v pořadí jsou: Zlínský (76 130 Kč), Plzeňský (74 737 Kč), Karlovarský (56 401 Kč), Liberecký (55 706 Kč), Moravskoslezský (55 493 Kč), Královéhradecký (53 793 Kč) Pardubický (51 179 Kč), Jihočeský (50 220 Kč). Naopak nejméně si řeknou makléři v krajích - Olomouckém (48 592 Kč), Vysočina (46 880 Kč) a Ústeckém (45 304 Kč).

“Výši provize neovlivňuje jen lokalita, ale také kvalita makléře. Na trhu je řada makléřů, kteří uměle snižují provizi a záměrně do ní nezahrnují některé položky a služby. Nízkou provizí se snaží podbízet i ti, kteří jednají na úkor klientova zájmu a usilují jen o rychlý zisk. Podezřele nízká provize by proto měla být pro prodávajícího varovným signálem, proč s makléřem nespolupracovat,” uvádí Jan Boruta z projektu FÉRmakléři.cz, který umožňuje prodej nemovitosti prostřednictvím ověřených a solidních makléřů.

Provize klesají, mohou za to i přísnější pravidla pro poskytování hypoték

 V porovnání s loňským rokem provize ve všech krajích poklesla nebo stagnuje. “Na pokles ceny provizí měly nejvíce vliv dle mého soudu dva faktory. Především zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték v závěru loňského roku. Zatímco dříve dosáhla na hypoteční úvěr podstatná část populace, dnes ji nedostane každý druhý žadatel, podmínky jsou po doporučení ČNB přísnější, navíc cena nemovitostí stále roste. Podstatnou roli hraje také i dlouhodobý nedostatek nemovitostí na trhu. Dnes se prodají i nemovitosti s nízkou hodnotou, které jsou v nabídce kanceláře měsíce nebo i roky i za cenu nižší provize realitních kanceláří, aby se makléři zbavili ležáků,” uvádí Ing. Vladimír Vaněk, výkonný ředitel Poski REAL, společnosti analyzující právě výši provize makléřů.

img-responsive

2018 | foto: Poski REAL

img-responsive

2017 | foto: Poski REAL

Údaje v průzkumu společnosti Poski REAL vycházejí ze vzorku 1 700 relevantní zakázek, které byly realizovány v období od dubna 2017 do dubna 2018.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky