Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkouškové období pro váš dům. Co dostává v zimě nejvíce zabrat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zima je pro dům doslova zkouškovým obdobím. Sníh, mráz i vítr prověří kvalitu a odolnost každé nemovitosti opravdu komplexně. Které části čelí nyní, uprostřed zimy, největšímu zatížení?

Střecha, komín, fasáda, okna i okapy. To jsou riziková místa většiny staveb. Pokud byla při realizaci jakkoli zanedbaná jejich kvalita, zpracování a trvanlivost, či jestliže jste podcenili přípravy na zimu, můžete se nyní nebo na jaře dočkat velmi nemilých překvapení.

Okna a kondenzace vody Okna nejsou v chladných měsících riziková zdaleka jen kvůli možnému úniku tepla. „Okna jsou místem, kde v chladných měsících dochází ke kondenzaci nejčastěji,“ vysvětluje inspektor nemovitostí Martin Černohorský. Může za ni obvykle netěsnost ve spárách. Naštěstí lze v určitých případech tyto netěsnosti identifikovat a relativně levně odstranit. V případě kondenzace vody v oknech je vhodné obrátit se na experty.

Zdivo a fasáda mohou být podmáčené

Pořádně zabrat dostává v zimě samozřejmě i fasáda budovy, v nejhorších případech dokonce i samotná konstrukce domu. Pokud do objektu zatéká a postiženo je zdivo, je rozhodně na místě poradit se s odborníky na vysoušení, v případě silného podmáčení povolat i statika. Existují techniky vysoušení, které lze uplatnit i v zimě, jejich konkrétní použití však závisí na mnoha faktorech – materiálu konstrukce, způsobu zateplení, materiálu izolace, aktuální venkovní i interiérové teplotě apod.

Střeše hrozí poškození i zohavení Střecha je patrně nejzatíženějším místem celého domu po celé zimní období. Zima prověří odolnost krytiny, komínů, světlíků, vikýřů i odvětrávacích otvorů. U skládaných střech hrozí uvolnění tašek, u střech z laciného hliníku zase nevratné poškození vzhledu, u plechových střech imitujících tašky dokonce utržení celých plátů při silném větru. Nekvalitní krytina bude mít za následek vlhkost v podkroví. „Zásadní je pořídit si krytinu z kvalitního a trvanlivého materiálu, který se dá pájet. Tak je možno zajistit stejnou kvalitu a životnost i v detailech střechy, “ vysvětluje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink, výrobce titanzinkových střech a okapů. „Pokud jsou střešní prostupy, odvětrání kanalizace, prostupy pro vzduchotechniku nebo střešní okna vyrobeny z materiálů méně kvalitních, je tím ohrožena životnost střechy i celého objektu.“ To platí pro střechy z betonových i pálených tašek i pro břidlici, stejně jako pro krytinu z lakovaných hliníkových nebo pozinkovaných plechů, kde bývají detaily řešeny tmely, lepidly a gumovým těsněním. Samostatnou kapitolou je hlučnost, která při větrném počasí potrápí majitele nekvalitních hliníkových střech.

Okapy čistíme i během zimy Jedním z nejohroženějších prvků jsou v zimě okapové systémy, obzvláště pokud jsou na střechách s velkým sklonem. Tam je může poškodit sjíždějící sníh, zvláště pokud nejsou nainstalovány sněhové zábrany. Kromě utržení okapů hrozí i jejich ucpání různými nečistotami. „U plastových okapů je vhodné i během zimy kontrolovat, zda kvůli mrazu nepopraskaly. U titanzinkových kontrolujeme, zda nejsou poškozeny ledem. Vždy je prozíravé čistit žlaby i okapové roury průběžně, protože v případě deštivé zimy nebo později při jarním tání mohou ucpané systémy způsobit vlhkost v objektu,“ varuje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink.

Témata:  zima bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?