Hypotéky zdražují, na vlastní bydlení letos dosáhne jen málo domácností

Rok rekordně nízkých hypotečních sazeb je definitivně za námi. Banky s odvoláním na novou podobu zákona o úvěrech, který zpřísňuje pravidla pro poskytování úvěrů na bydlení, zvýšily úroky u hypoték. Společně s platným doporučením České národní banky (ČNB) neposkytovat hypotéky na sto procent ceny nemovitosti a výrazně omezit ty s nízkým podílem spolufinancování to povede ke zhoršení dostupnosti vlastního bydlení pro mnoho rodin. Informuje EKOSPOL a.s.

Ilustrační fotografie
reklama

Už od října loňského roku platí doporučení ČNB, které bankám zakazuje poskytovat hypotéky na sto procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Přestože nejde o závazné nařízení, banky ho většinou respektují. Podle ČNB může hypotéka dosáhnout maximálně 95 procent ceny nemovitosti, přičemž od letošního dubna se má tato hranice posunout na 90 procent. Pokud k tomu připočítáme čtyřprocentní daň, kterou od loňska platí výhradně kupující, dostáváme se na minimálních 14 procent ceny nemovitosti, které musí mít zájemce o nový byt připravené z vlastních zdrojů.

V konečném důsledku to povede ke zpomalení trhu s novým bydlením. Odhaduji, že se prodeje v Praze letos propadnou na 6000 prodaných nových bytů oproti loňským 6737.

Průměrná cena nového bytu v Praze podle analýz a výpočtů EKOSPOLU v loňském roce dosahovala 5,55 milionu korun. Aby si ho mohla domácnost od letošního jara koupit, musela by mít ušetřeno přes 830 tisíc korun. To však pro většinu českých rodin představuje obrovský problém. Vlastní domov se tak pro většinu lidí stane nedostižným snem.

Očekávané meziroční pětiprocentní zdražení nových bytů v letošním roce pak definitivně zavře dveře k vlastnímu bydlení dalšímu nezanedbatelnému množství domácností.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky