Zájem o hypotéky bude i letos enormní, ceny nových bytů mírně porostou

Banky loni podle aktuálních údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) lidem poskytly rekordních téměř 102.000 hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. Předloni banky poskytly 85.900 hypoték za 143,4 miliardy korun. Enormní zájem způsobil hlavně propad úrokových sazeb, které se v červnu dotkly až dvouprocentní hranice. Informace přináší EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

I letošní rok bude z pohledu hypoték velmi dobrý. Růst české ekonomiky letos totiž ani zdaleka neskončí, což bude lidi i nadále motivovat k investicím do bydlení. Tato zvýšená poptávka se setká se stále větší ochotou bank půjčovat peníze. Držet je na účtech se jim totiž při současných záporných sazbách na evropském mezibankovním trhu nevyplatí.

Pokud však bude tento příliv levných peněz pokračovat a ještě zrychlovat, mohlo by to v budoucnu nastartovat další realitní bublinu. To ale zatím na českém realitním trhu nehrozí. O nezdravém růstu cen se nyní nedá vůbec mluvit. S předkrizovým nesmyslně rychlým zdražováním nemovitostí až do nesmyslných výšin je současný nepatrný růst cen nových bytů v řádu jednotek procent nesrovnatelný. Navíc prostor pro růst cen na českém realitním trhu stále existuje. Proto očekávám, že podobný zdravý růst bude pokračovat i letos.

Témata: bydlení | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky