Ceny bytů pozvolna rostou. Kde se staví nejvíce?

Znatelný růst ekonomiky a klesající nezaměstnanost se výrazně odrážejí na trhu s novými byty. V dalších dvou letech lze především v okrajových částech Prahy očekávat nárůst výstavby. Hlavním trumfem developerů se staly dříve opomíjené lokality v Praze 8, Praze 9 nebo Praze 4. Mladou generaci kupujících od 25 do 45 let láká bydlení v blízkosti přírody s mnoha možnostmi aktivního vyžití mimo město.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

„O pozemky na okraji metropole se developeři zajímají již delší dobu. Zprvu šlo o nutnost opustit zastavěné centrum, postupně se však zrodil nový trend projektů, které nabízejí víc než jen strohé byty. Velké plochy v okrajových částech měst umožnily kvalitním developerům kultivovat celé okolí projektů, zbudovat cyklostezky, parky, dětská hřiště a poskytnout další aktivity, které lákají moderní generace kupujících,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Rozmach výstavby na „periferiích“ souvisí také s rozvojem občanské vybavenosti a celkového komfortu bydlení v dané lokalitě. Oproti satelitům jsou zde obyvatelům k dispozici obchody pro běžné denní nákupy, školy, lékaři a další důležité městské instituce. „Satelity byly populární před deseti lety, než lidé zjistili, že ač blízko k přírodě, daleko od základního městského zázemí není žití tak ideální, jak si představovali,“ poukázal Tal Grozner. V rámci metropole tehdy developeři i klienti naopak preferovali části Prahy 1, 2 a 6. Prioritou byla blízkost centra a všechny služby na dosah.

„Kapacita vnitřní Prahy je nyní pro nové rezidenční projekty vyčerpána. Zůstávají pouze malé pozemky k zástavbě a nemovitosti k rekonstrukci. Velké projekty tak přesidlují dál od centra, ovšem stále pár minut jízdy hromadnou městskou dopravou. Kvůli složité legislativě developeři navíc upřednostňují pozemky už se stavebním povolením. K nejdůležitějším faktorům budoucího úspěchu projektu patří dobrá dopravní dostupnost a sociální infrastruktura,“ míní Tal Grozner.

To vše okrajové části Prahy nabízejí. K tomu snadné automobilové spojení s dálnicemi vedoucími mimo město a přírodní parky v blízkosti projektu pro pěší procházky i cyklovýlety. Projekt Nové Chabry v Praze 8 nyní startuje výstavbu už páté etapy. Zájem o bydlení v zeleni s komfortem města stále graduje – viladomy A a B jsou téměř rozprodány, u ostatních viladomů před kolaudací přesáhly prodeje již 50 procent. Nadstandardní bydlení se zde však stále daří držet na ceně do 50 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH.

„Velkým trendem je stále nákup nemovitosti jako výhodné investice do budoucna. S oživením stavebního trhu však stoupají i náklady na realizaci projektů, což se pomalu začne promítat také do prodejních cen,“ uvedl Tal Grozner. Nabídka developerů na pražském rezidenčním trhu by podle prognóz měla v roce 2016 růst v průměru o 6,3 procenta a v následujícím roce o dalších 5,3 procenta. „Vývoj poptávky je očekáván obdobný,“ odhaduje Tal Grozner ze Star Group. 

Podle jeho zkušeností z prodejů projektů Kejřův Park 1 a 2 v Praze 9 a Nové Chabry v Praze 8 prodělalo patrný vývoj také chování současných kupujících. „Klienti se více zajímají o kvalitu projektu, déle se rozhodují a zvažují všechna pro a proti, zda volit byt již po kolaudaci, před dokončením, anebo čerstvě vložený na trh, tedy zatím pouze na papíře. V našich projektech se obecně cca 60 procent prodejů uskuteční ve fázi výstavby, kdy už mají lidé hmatatelnou představu, jak bude projekt vypadat a u vlastního bytu mají ještě čas využít klientské změny. U velkých projektů, jako jsou Nové Chabry, ale převládá i dřívější nákup, jelikož zákazník už vše vidí na předchozích obydlených etapách. Stálicí zůstává většinové financování koupě bankovním úvěrem,“ popsal Tal Grozner.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky