Myslete při koupi nebo rekonstrukci na stáří. Vyplatí se to

Pokud se chystáte koupit nebo rekonstruovat bydlení, měli byste si uvědomit i to, že by mělo být vhodné a uzpůsobené i pro dobu, kdy budete staří a méně pohybliví.

Ilustrační fotografie
reklama

Zajištění pohodlného a spokojeného stáří není jen financích. Abychom byli ve stáří v klidu a mohli si zachovat náš současný životní standard, je třeba myslet i na otázky týkající se bydlení. Pokud teď zvažujete koupi vlastního domu nebo bytu a plánujete, že v novém bydlení také zestárnete, myslete na to, že v něm zřejmě strávíte celý zbytek života.

Snížená pohyblivost však nemusí být spojena jen se stářím, mnohdy stačí jen nečekaný úraz, například zlomená noha. Bude vám vaše bydlení vyhovovat i v takovém případě? Byt bez výtahu, strmé schody v domě či vana - to vše může být najednou problém.

Myslete v souvislostech

Ať už bydlíte v domě o 150 metrech čtverečních, nebo ve vlastním bytě s terasou, vždy je potřeba dbát na to, aby prostory byly uzpůsobeny potřebám vyššího věku. Na některé nástrahy, které jsou spojeny s fyzickými omezeními staršího člověka, se lze připravit s předstihem. Jiné, jako například madla v koupelně či zvýšená toaleta, lze řešit později. Stačí jen v produktivním věku více přemýšlet v souvislostech.

Design není na prvním místě

Kupujete-li bydlení či rekonstruujete-li svůj stávající domov, neberte ohled pouze na designovou stránku. Ohlížejte se také na praktičnost. To všechno hraje ve vyšším věku roli. Vaše bydlení by mělo být také bezbariérové. Pokud těmto zásadám neodpovídá, raději řekněte ne a vybírejte dál. V dnešní době se dá již snadno sehnat kombinace estetična i funkčnosti v jednom. Věřte, že jednou své náročnější požadavky oceníte.

Zaměřte se na schody a koupelnu

Na riziko snížené mobility je potřeba myslet dopředu nejen při řešení schodů, ale také při budování koupelny nebo toalety. Co se týká pohodlného přístupu, vždy je lepší mít sprchový kout než vanu.

Důležité je také dát si pozor, kterým směrem otvíráte dveře z koupelny či toalety. Jedná se o malý prostor, a v případě neočekávané nevolnosti by se dveře, které se otevírají dovnitř, mohly stát velkou překážkou.

Myslí dnešní čtyřicátníci a padesátnici už na stáří?

Zabýváme se však otázkou, zda jsou naše prostory uzpůsobeny i potřebám vyššího věku, s dostatečným předstihem? "Podle našeho průzkumu si drtivá většina současných čtyřicátníků a padesátníků otázkou, jak budou bydlet v důchodu, hlavu neláme. Třetina z nich to hodlá řešit až za dvacet a více let. Zdá se, že lidé čekají, až problémy nastanou a neuvědomují si, že na vhodné bydlení v penzi by měli myslet v době, kdy nejsou omezeni ani financemi, ani zdravotním stavem,“ komentuje situaci Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Připravte se včas

Pozitivní a zejména aktivní přístup k otázkám bydlení v pozdějším věku je bohužel spíše výjimkou. Přitom provedení nutných stavebních úprav, či úplná změna bydlení řešená až v samotném seniorském věku, může být po finanční stránce velmi náročná. Nečekejte proto na to, co přijde, a buďte připraveni včas. "Pokud nemáte na potřebné řešení dostatek úspor a přemýšlíte o půjčce, vhodnou alternativou může být úvěr od stavební spořitelny. Ten je šitý na míru investicím do rekonstrukcí, nebo rovnou na pořízení nového bydlení,“ dodává Jitka Jechová.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky