Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor! Starší zateplení mívají chyby. Víc škodí, než pomáhají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Češi začali zateplovat své domy, bytovky a paneláky asi před 15 lety. Jenže ne vždy se vše povedlo. I technologie se od té doby změnily. Nenastal i u vás čas na revizi vašeho zateplení?

Na tepelné izolaci domu se opravdu šetřit nevyplatí. Pokud zvolíte nejlevnější variantu, ušetříte sice v počáteční investici, ale pár uspořených korun nepřinese očekávanou návratnost v budoucnu. Zateplení budov realizované před deseti a více lety nemusí vůbec odpovídat dnešním standardům.

Doba pokročila, materiály jsou dnes kvalitnější a změnil se způsob jejich aplikace. Po několika letech se projeví také kvalita provedení. Izolace na první pohled nemusí vykazovat známky poškození, avšak její modernizace by ušetřila několikanásobně více peněz v rozpočtech jednotlivých majitelů bytů.

Bez energetického auditu to nejde

Každému zateplení by měl předcházet důkladný energetický audit. Auditor vyhodnotí stav budovy a odhalí, kde dochází k největším únikům tepla. Navrhne způsob zateplení včetně předpokládaných nákladů a odhadne, jakých úspor lze dosáhnout při volbě konkrétního řešení. Vhodně navržené zateplení fasády může ušetřit i 30 – 40 % nákladů za vytápění.

"Vždy se obracejte na zkušeného auditora, který zhodnotí kompletní tepelný stav budovy. Pokud je jediným kritériem při volbě izolace její cena, své rozhodnutí ještě zvažte. Z takové investice byste nakonec mohli být zklamaní a její návratnost by byla pro vás zanedbatelná,“ radí Dagmar Jonášová, vedoucí oddělení obchodů s právnickými osobami z Raiffeisen stavební spořitelny.

Nejčastější přešlapy při zateplování

Mezi nejčastější chyby při zateplování patří použití příliš tenké izolace nebo nevhodného izolačního materiálu, neprojednání záměru s auditorem či neodborně realizované samotné zateplení. Tyto chyby mohou zapříčinit neustálý únik tepla a mít dopad i na snížení úspor za energie. Velkým problémem je také srážející se vlhkost. Často se nejedná pouze o jednu z možností, ale o jejich kombinaci.

U neodborného zateplení domu, při kterém je použita tenká izolace, začne zdivo pod touto vrstvou vlhnout a plesnivět. Dalším úskalím je nedostatečná nebo chybějící izolace proti zemní vlhkosti a rovněž neexistující nebo nefunkční odvětrávání koupelen a kuchyní. Jakmile je fasáda uzavřena neprodyšným polystyrenem, začne vlhkost ulpívat na vnitřních stěnách a dochází ke vzniku zdraví škodlivých plísní v obytných místnostech, zejména v rozích zdí a okolo oken.

Nezapomínejte na střechu

Nejméně nákladnou a zároveň nejvíce efektivní investicí je izolace stropu nad nejvyšším obytným podlažím. Nanesení izolační vrstvy na podlahu půdy je vhodným způsobem zateplení stropu, které ušetří až 30 % výdajů za vytápění. Tepelná izolace stropu poslouží i v letních měsících, kdy odstíní horko, které vlivem slunečního záření proniká střechou.

A na závěr ještě jedna podstatná rada. Nezapomeňte, že po modernizaci zateplení je nutné upravit i vytápěcí systém tak, aby dodávka tepla byla v souladu jeho sníženou potřebou. Jedině tak začnou výdaje klesat a vložená investice se začne okamžitě vracet.

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?