Na trhu nemovitostí vládne krize. Byty jsou předražené, kupujících ubývá

Stavebnictví hned z počátku roku nabírá obrátky. Trh nemovitostí naopak kvůli omezené nabídce a vysokých očekávání ze strany majitelů čeká stagnace.

Ilustrační fotografie
reklama

Ačkoliv nejaktuálnější (lednová) data Českého statistického úřadu naznačují propad ve stavebnictví, podle sítě stavebnin PRO-DOMA se situace v únoru a březnu výrazně zlepšila. „Právě tyto měsíce jsou nad očekáváním a v meziročním srovnání jsou letošní tržby PRO-DOMA zhruba o dvacet procent vyšší než loni. Období leden až březen je krátké a mimo hlavní sezónu, takže si nemůžeme být jisti mírou ovlivnění hlavních faktorů jako jsou počasí, změna cen či nálada investorů. Z pohledu na celý rok stále predikujeme organický růst tržeb lehce nad deset procent,“ vysvětluje Daniel Křížek, obchodní ředitel společnosti.

Na trhu je nadále nedostatek nemovitostí a nové přibývají pomalu. Loňský plošný nárůst cen o 15 procent se nezopakuje, ale zdražují některé dílčí druhy nemovitostí. „Celkově pozorujeme, že prostor pro růst cen se vyčerpal. Nemovitosti jsou vzhledem k příjmům velmi drahé, poptávka mírně klesá a dřívější velmi dynamická situace na trhu nemovitostí se začíná stabilizovat. Dokud bude ale ekonomická situace optimistická jako nyní, kupující nemohou očekávat nějaké dramatické zlevňování. Ceny se budou pohybovat na současné úrovni,“ říká Daniel Kotula z RE/MAX City.

Stavebnictví bude v letošním roce pokračovat v růstových tendencích. Některé faktory by ji ale mohly negativně ovlivnit. Jde především o dodávky některých materiálů. „Řada dodavatelů v nedávných hubených letech optimalizovala výrobu a nejsou tak nyní schopni reagovat na skokový nárůst poptávky,“ vysvětluje Daniel Křížek.

Dalším faktorem, který bude stavebnictví dále brzdit v růstu, je nedostatek zdrojů na pracovním trhu. Ať už ve výrobě, v montáži nebo v přepravě. Právě nedostatečná přepravní kapacita je v současnosti jeden z velkých problémů.

Oproti růstovému stavebnictví bude realitní trh spíše stagnovat. Poptávka po novém bydlení je nadále vysoká, ale v meziročním srovnání došlo – i kvůli rostoucí sazbě hypoték – k ochladnutí poptávek. „Neznamená to, že by kupující nebyli. Nicméně na každou nemovitost se nyní hlásí o třetinu méně zájemců než v minulém roce. Zpřísněné podmínky pro získání úvěru nutí zájemce více vybírat. Registrujeme také pokles počtu nabízených nemovitostí,“ říká Pavel Hassman.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky