Ceny nemovitostí stále stoupají, přesto se většina z nich prodá do měsíce

Ceny nemovitostí, včetně těch „z druhé ruky“, pokračují v růstu. Zároveň se nadále zkracuje čas, který stráví v nabídce. Aktuální průměrná cena napřímo prodávaného bytu je 54 tisíc na metr čtvereční, u domů pak 30,5 tisíc za metr čtvereční. Vyplynulo to z čísel portálu Bezrealitky, přes který lidé sami zrealizují kolem pětiny všech realitních transakcí. Tempo růstu se však zpomaluje a dává tušit, že cenový strop se postupně blíží. To však neplatí pro Prahu, která se trendům ve zbytku republiky vymyká takřka ve všech ohledech.

Ilustrační fotografie
reklama

Průměrná cena prodaného českého bytu ve čtvrtém kvartálu vzrostla zhruba o 11 %, a to především v regionech, kde nemovitosti zůstávaly dlouhodobě pod cenovým průměrem. Tedy například v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji. Naopak v hlavním městě zůstala průměrná cena prodaných bytů stabilní, ve Středočeském kraji pak rostla 9% tempem.

Oproti tomu však průměrná cena prodávaných domů stoupla skoro o pětinu. Skokový nárůst zaznamenalo hned několik krajů včetně Prahy. Důvodem je především skutečnost, že kvůli nedostatku bytů se domy v sousedství měst dostávají do kurzu a vyhledávají je i majetnější zájemci. Majitelé tedy mají velký prostor pro zdražování.

To ostatně potvrzují i ceny podlahových ploch. Ty se v případě domů totiž kvartálně zvedly o 16 %. Průměrně tak metr čtvereční rodinného domu stojí 30,4 tisíce korun. V Praze za něj zaplatíte dokonce 73 tisíc. Nejlevněji – za 12 tisíc na metr – se domy prodávaly ve Zlínském kraji.

“Skokové zdražení má původ v kvalitnějších nemovitostech, které majitelé začínají prodávat na přímo, ale také zvýšenému zájmu rodin a jednotlivců, kteří nedosáhnou na bydlení ve městě. Je pravděpodobné, že zdražování u rodinných domů ještě není u konce a zájemci by tedy neměli váhat,” uvádí Hendrik Meyer, CEO portálu Bezrealitky.

U bytů se ceny za metr čtvereční zvedly jen nepatrně – o 4 %. Nejdražší Praha dnes nabízí byty od majitelů průměrně za 82,3 tisíc korun na metr, tedy o necelou čtvrtinu levněji, než kolik je cena průměrné novostavby. Středočeský kraj překonal 8 % růstem cen hranici 40 tisíc korun za metr, byty Jihomoravském kraji se pak zastavili na hodnotě těsně pod 52 tisíci korunami. Nejlevnější byty jsou pak tradičně v Ústeckém kraji, a to za 15 tisíc korun za metr.

“Ceny bytů naráží na svůj strop i v případě těch z druhé ruky. Předpokládám, že ještě mírně porostou, skokové zdražení už však neočekávejme. Na druhou stranu není na místě čekat ani na pokles cen. Obávám se, že současné ceny jsou v případě bytů víceméně trvalé,” zmiňuje Meyer.

Na svoje limity narazilo také nájemní bydlení. Pokud by měla být v nejexponovanějších lokalitách pohodlně uspokojená poptávka, bylo by potřeba o třetinu více nemovitostí nabídnutých k pronájmu. Mezikvartálně se tak na přímo pronajalo o 35 % bytů méně – vhodné domy a byty zkrátka chybí.

“Situace se bohužel nezmění a realitní trh napjatě čeká, zda se do nabídky dostanou postupně i další starší nemovitosti. Typově se jedná například o dvougenerační domy či atypické bytové i nebytové prostory, které však mohou sloužit k bydlení,” komentuje Meyer.

To reflektuje také rychlost prodeje a pronájmu. Ta se od minulého kvartálu ještě zvýšila. Naprostá většina nemovitostí najde kupce do měsíce, v případě pronájmu zmizí inzerát ve většině případů z nabídky do 14 dnů. Ty nejexponovanější nabídky bytů v hlavním městě mizí i v řádech hodin.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky