Phishing na inzertních realitních serverech aneb Když je nabídka výhodná

Slovem phishing je myšlen internetový podvod vytvořený za účelem získání důvěrných informací, jako je třeba číslo platební karty či různá hesla od internetových účtů. Mohou jím být stánky, které se vydávají za veřejně známé značky nebo weby, aby budily v lidech co nejvíce důvěry. Navenek se chovají téměř totožně. Jak je ale rozeznat od těch pravých?

Ilustrační foto
reklama

Vzorový podvod

První, co vás může upozornit na podvodnou inzerci, je špatná čeština. Spousta těchto nabídek je přeložena přes internetový překladač, a tudíž tak úplně nedává smysl. Jejich tvůrcem bývá většinou cizinec, který nabízí levný nájem bytu, jenž chce po odjezdu ze země ještě nějak využít. Tak odůvodňuje i jeho nízkou cenu. „Dalším znakem je právě až neobvykle výhodná koupě, pohybující se hluboko pod průměrem cen obyčejných nájmů. V neposlední řadě chce pronajímatel zaplatit zálohu předem, která se má poslat na bankovní účet. To vše ještě před osobní prohlídkou bytu, na níž se z nějakých důvodů majitel bytu nemůže sám dostavit. Klíče vám tedy má předat realitní kancelář po zaslání zálohy,“ popisuje Jakub Veverka, jednatel a spoluzakladatel VideoBydlení.cz

Takových a podobných scénářů je u phishingových podvodů spousty. Účel je jediný – vymámit z vás co nejvíce peněz za co nejkratší dobu.

Problém posledních let

Nedávno se ale začínaly objevovat i trochu propracovanější nabídky, u nichž je velmi těžké rozeznat, zda se jedná o podvod. Jejich tvůrci jsou totiž schopni zkopírovat makléřova hesla a přístupové údaje a následně se za ně vydávat. A zde už se lámaná čeština nemusí objevovat. To už nezní tak jednoduše, že?

Na co si dát pozor?

V první řadě neposílejte peníze předem. Nejdříve si ověřte majitele bytu třeba na webu Nahlížení do katastru nemovitostí. „Pokud zde po zadání adresy bytu nenajdete jméno pronajímatele, už může být něco špatně. Nakonec si sjednejte osobní prohlídku pronajímaného bytu a případně kontaktujte realitní kancelář, která má pronájem na starosti,“ doporučuje Jakub Veverka, jednatel a spoluzakladatel VideoBydlení.cz

Když už k podvodu dojde

Jestliže jste se nechali nachytat od podvodných prodejců a poslali jim své peníze, měli byste to předem nahlásit policii ČR. Ta vám pomůže zorientovat se a hlavně zamezit dalším podvodům. Pokud budete mít jen podezření, že se jednalo o phishing, ihned si změňte všechna důležitá hesla a zkuste se obrátit i na realitní kancelář, pod kterou pronajímatel vystupuje.

„Přestože bude vše souhlasit a vypadat jako příkladný inzerát, buďte obezřetní a raději si předem ověřujte obdržené informace. Zabere vám to sice více času, ale budete mít alespoň jistotu, že nikde neuděláte chybu,“ uzavírá Jakub Veverka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky