Víte, proč je dobré koupit byt v přízemí s předzahrádkou?

Ceny nemovitostí v Praze rostou a za nové byty se platí v průměru 95 800 korun za metr čtvereční. Jestliže někdo hledá levnější variantu bytu v dané lokalitě, volí byt podle parametrů, které obecně snižují jeho cenu. Například byt na severní, stinné straně, s orientací do dvora, rušné ulice, nebo naopak v přízemí. Tak může očekávat cenu nižší až o desítky procent.

Ilustrační fotografie
reklama

U moderních developerských projektů však neplatí zejména posledně jmenovaný parametr, že přízemní byt v developerském projektu je méně atraktivní. Naopak, jeho atraktivitu zvyšují předzahrádky, přičemž tato dispozice odpovídá rodinnému nebo řadovému domu se zahradou, přitom je cenově daleko zajímavější. „Byty v přízemí v rezidenční čtvrti Nové Chabry byly dokonce v rezervačním systému vyprodány rychleji než ostatní. Dispoziční uspořádání klidových zón kolem domů a reference klientů z obdobných projektů je učinily velice žádanými,“ popsal své zkušenosti Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Roste počet klientů, kteří přízemní byty vyhledávají, neboť chtějí zůstat ve městě a na koupi domu s pozemkem ani řadového domu nemají dostatek finančních prostředků nebo jim nevyhovuje lokalita a dojezdová vzdálenost do města. „Zejména mladé rodiny chtějí možnost výstupu z bytu do zahrady, aby si jejich děti měly kde hrát, aby rodiče byli s nimi stále v kontaktu a nemuseli opouštět byt, opakovaně balit věci pro sebe a dítě a odcházet z bytu na několik hodin na dětské hřiště. Na terase nebo předzahrádce mají děti pod dozorem, mohou tam umístit malý bazén, který osvěží v horkých letních dnech, hrací domeček, houpačku, posezení, grilovat s rodinou nebo přáteli, nejen v letních měsících, ale i v zimě třeba stavět sněhuláka nebo iglú. Někteří majitelé bytů využívají předzahrádky k pěstování čerstvé zeleniny a bylinek pro vaření, sázejí zakrslé jabloně, meruňky, keře s rybízem, angreštem nebo jahody pro děti. Mají tak čerstvou zeleninu a ovoce přímo před okny. Přízemní byty jim vynahrazují bydlení v domě se zahradou. A další výhodou je, že o dům se stará správce a majitelům bytů odpadá starost s budovou jako takovou,“ vyjmenoval důvody velké obliby takových bytů Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Témata: bydlení | byty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky