Finančním poradcem se může nazývat každý. Jak vybrat kvalitního?

Na českém trhu si mohou lidé vybírat z tisíců finančních produktů. Zorientovat se v nich, porovnat všechny parametry a správně zasadit vybraný produkt do osobního finančního plánu je pro většinu Čechů nadlidský úkol. Pomoci může finanční poradce. Ukážeme vám, jak vybrat toho nejlepšího.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku se finančním poradenstvím živí desítky tisíc lidí. Jejich odborná úroveň, rozsah služeb i paleta porovnávaných finančních produktů se však výrazně liší. Najdou se jak skuteční profesionálové, kteří poctivě pracují pro dobro klienta, tak i amatéři, jejichž cílem je za každou cenu prodat finanční produkt zastupované společnosti.

Pokud chcete řešit rodinné finance komplexně, rozhodně se vyplatí využít služeb nezávislého finančního poradce. Zkušený poradce vám nejen pomůže sestavit a spravovat osobní finanční plán, ale dokáže též porovnat parametry velkého množství finančních produktů od různých poskytovatelů. „Profesionální finanční poradce vás musí především ochránit před špatným finančním rozhodnutím, například před uzavřením nevhodného nebo nevýhodného finančního produktu,“ upozorňuje Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin.

Kde hledat opravdové profesionály

Bohužel neexistuje žádný oficiální seznam finančních poradců, který by vypovídal o jejich skutečné odbornosti a zkušenostech. Finanční poradenství je poměrně široký a obecný pojem. „V současné době se může za finančního poradce vydávat prakticky každý, kdo má živnostenský list,“ uvádí Michael Pokiser z finanční skupiny Ramfin. Jiná situace je u činností, pro něž je nutná licence nebo povolení k činnosti od České národní banky. „Jedná se například o zprostředkování pojištění, investic, spotřebitelského úvěru nebo doplňkového penzijního spoření,“ dodává Michael Pokiser.

Pokud ještě nemáte svého finančního poradce, začněte nejdříve hledat ve svém okolí. Nebojte se zeptat přátel a známých, jestli nějakého šikovného neznají. Když žádné doporučení nezískáte nebo si chcete raději vybrat sami, musíte hledat na internetu.

Začít můžete výběrem některé z finančně poradenských společností. Na jejich internetových stránkách naleznete buď přímo seznam poradců ve vašem okolí, nebo alespoň kontakt pro zanechání vašeho požadavku. Následně si dohodněte schůzky s několika poradci a nechte si vypracovat návrh finančního plánu. Zajímejte se také o partnery, se kterými poradce spolupracuje, tedy pojišťovny, banky, investiční, úvěrové a další finanční společnosti.

První setkání s poradcem napoví

Finanční poradenství by mělo vždy stát na odbornosti a důvěře mezi poradcem a klientem. „Naši konzultanti procházejí přísným výběrem a dbáme na jejich vysokou odbornost. Nebojte se však dát i na vlastní pocity a intuici. Většina lidí si přece rovněž nevybere lékaře, který je třeba nepříjemný, neochotný a většinou nemá čas,“ uvádí Miloslav Kufa.

Varovným signálem na první schůzce je snaha „poradce“ prodat konkrétní finanční produkt. Pokud se ve vás snaží vyvolat pocit, že se bez jeho produktu rozhodně neobejdete, je absolutně nejlepší na trhu nebo je jeho dnešní nabídka časově omezena, schůzku rychle ukončete a zajděte za skutečným finančním poradcem. Šťastný konec obvykle nemá ani snaha pomoci, když váš příbuzný, kamarád nebo známý s poradenstvím právě začal a potřebuje na úvod uzavřít požadovaný počet smluv.

Profesionální poradce se především snaží pochopit vaši finanční situaci, potřeby a cíle. Dobrým začátkem je sestavení finančního plánu. K jeho vytvoření je potřeba pečlivě projít všechny příjmy a výdaje domácnosti, podívat se na finanční rezervy, podmínky a nastavení držených finančních produktů a v neposlední řadě si také stanovit konkrétní finanční cíle (například pořízení vlastního bydlení, vytvoření rezervy na studium dětí, vybudování finanční rezervy na důchod a podobně). Na základě těchto informací může finanční poradce najít například další rezervy ve vašem rodinném rozpočtu, upravit nastavení pojistek nebo vybrat vhodnější typ pojištění pro případ dlouhodobé pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání či poškození vašeho majetku živelnou událostí. Kvalitní finanční poradce navrhuje řešení, vybírá a porovnává jednotlivé finanční produkty a nikdy nikoho nepřemlouvá k uzavření konkrétní smlouvy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky