Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreditní karty nejsou už nic výjimečného. Proč ji potřebujete i vy a jak si správně vybrat?

Kreditní karty nejsou už nic výjimečného. Proč ji potřebujete i vy a jak si správně vybrat?

Foto: Pixmac

Komerční sdělení - Celkový počet vydaných kreditních karet v ČR se v roce 2012 přiblížil 2,3 milionu kusů. Lidé si už na jejich používání zvykli a čím dál častěji s nimi platí i menší transakce v hodnotě několika stokorun. Kreditní kartu vybírejte pečlivě a zajímejte se jak o podmínky čerpání prostředků, tak o výhody s jejím využíváním spojené.

Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou? „Zaplatím to kreditkou.“ Možná poměrně častá věta každodenního života. Skutečně ale dotyčný využil kreditní kartu? Nebyla to spíše běžnější debetní platební karta?Debetní kartyV případě tzv. debetních platebních karet klient čerpá peníze ze svého účtu. Využívá svých úspor. Za platbu nedostává žádné úroky nazpět, ale obvykle ani neplatí žádné poplatky. V případě finančních potíží může v některých případech využít služby kontokorentního úvěru neboli čerpání peněz z účtu do minusu.Kreditní kartyNaopak použitím kreditní karty čerpáte od banky úvěr, který následně splácíte. Nejste tedy v daném okamžiku vázáni finančním obnosem na svém účtu. Pokud splatíte úvěr v bezúročném období, neplatíte úroky – proto název bezúročné období. Při pravidelném využívání této služby navíc čerpáte rozličné výhody, zejména v podobě slev u obchodních partnerů Vaší banky.Na co se při výběru obzvlášť zaměřit1. PoplatkyPři výběru kreditní karty doporučujeme si ověřit, kolik stojí vydání a vedení karty, stejně jako příslušného účtu. Zajímejte se také o výši případných sankcí.2. Bezúročné obdobíZásadní informace, bez které čerpání úvěru není příliš efektivní. Jedná se o období, po které máte možnost splatit přijatý úvěr zdarma. Standardně se pohybuje mezi 30 – 55 dny.3. Minimální výše splátkyKreditní karta uleví Vašemu rodinnému rozpočtu. Dejte ale pozor, aby jej nezatížily následné splátky.4. Možnost využít Cash backPotřebujete hotovost a bankomat nikde v dohledu? Cash back Vás v tu chvíli doslova spasí, hotovost Vám totiž vydají na pokladně obchodu, kde právě nakupujete. Stačí zaplatit kartou nákup v hodnotě 300 Kč a na ruku navíc dostanete až 1 500 Kč.Komerční sděleníFoto: Pixmac

Témata:  banky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.