Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo před půl rokem nakoupil bitcoiny, může je dnes prodat za více než dvojnásobek

Bitcoin, virtuální měna
Bitcoin, virtuální měna
Foto: Pixabay

Cena bitcoinu v korunách za poslední půlrok vzrostla na více jak dvojnásobnou hodnotu. Rozdíl mezi cenou ze začátku prosince 2018 a cenou ze začátku června 2019 činil 127 %. Kdo začátkem prosince nakoupil a nyní prodává, získá tak více než dvojnásobek vložených peněz. Zájem o investice do kryptoměn navíc mezi Čechy podle údajů společnosti WBTCB stoupá. V České republice také funguje téměř 70 automatů, které přeměňují vložené peníze na bitcoiny.

Zájem o bitcoiny stoupá

Poslední půlrok byl pro držitele bitcoinů pozitivní. Jejich cena v korunách vzrostla na více než dvojnásobnou hodnotu. Dlouhodobě roste rovněž povědomí Čechů o digitálních měnách. Přímo o bitcoinech slyšelo podle agentury STEM/MARK již 76 % Čechů, 3 % do nich již investovalo a 10 % dotázaných o tom uvažuje. Jejich rostoucí hodnota se rovněž odráží v poptávce po investicích do kryptoměny. „Během posledních šesti měsíců evidujeme po propadu v první polovině roku 2018 opětovný nárůst zájmu nových klientů o nákup bitcoinů. Kdo si však stihl bitcoiny nakoupit již dříve, může se dnes v případě jejich prodeje těšit z velmi zajímavého zhodnocení své investice. Obecně však platí, že spoléhat se na prudké výkyvy je zrádné a je lepší vnímat investici z dlouhodobějšího hlediska,“ uvádí Ondřej Příhonský ze společnosti WBTCB. V době největšího růstu ceny bitcoinu od 15. prosince loňského roku do letošního 15. května činilo zhodnocení dokonce 155,7 %.

Bitcoiny na bankovním účtu i v bankomatu

Prostřednictvím WBTCB si zájemci mohou pořídit bitcoiny i v rozhraní NEO účtu české Expobank CZ, která tuto možnost nabídla jako první bankovní dům v Evropě. „Uživatelé NEO účtu mohou jednoduše nakupovat a prodávat bitcoiny v internetovém bankovnictví. K dispozici mají přehledné grafy a veškeré údaje o aktuálním vývoji hodnoty bitcoinů i o svém vlastním portfoliu,“ uvádí Kateřina Petko, ředitelka marketingu a komunikace a tisková mluvčí Expobank CZ. Češi jsou však na poli digitálních měn aktivní i jinak. Zajímavostí je například to, že v Praze sídlí hned dvě společnosti vyrábějící bitcoinové automaty. Celkem je na celém světě podle serveru coinatmradar.com přes 4900 bankomatů umožňujících nákup a prodej bitcoinů a jiných kryptoměn. Z téměř 70 bitcoinových bankomatů v České republice se jich zhruba 35 nachází v Praze.

Témata:  Bitcoin kryptoměny

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Korunovační medaile Marie Terezie

Unikátní korunovační medaile Marie Terezie míří do dražby. Cena aukce se odhaduje na 75 milionů korun

Sběratelé a investoři budou mít možnost získat v aukci korunovační medaile a žetony Marie Terezie. Součástí aukce bude také unikátní zlatá medaile Marie Terezie z roku 1741, jejíž jediný exemplář se dosud na trhu vyskytl. Do aukce půjdou také více než 2000 let staré keltské mince a více než 300 exemplářů vzácných bankovek. Autorem jedné z nich je světoznámý malíř a grafik Alfons Mucha.