Kdo před půl rokem nakoupil bitcoiny, může je dnes prodat za více než dvojnásobek

Cena bitcoinu v korunách za poslední půlrok vzrostla na více jak dvojnásobnou hodnotu. Rozdíl mezi cenou ze začátku prosince 2018 a cenou ze začátku června 2019 činil 127 %. Kdo začátkem prosince nakoupil a nyní prodává, získá tak více než dvojnásobek vložených peněz. Zájem o investice do kryptoměn navíc mezi Čechy podle údajů společnosti WBTCB stoupá. V České republice také funguje téměř 70 automatů, které přeměňují vložené peníze na bitcoiny.

Bitcoin, virtuální měna
reklama

Zájem o bitcoiny stoupá

Poslední půlrok byl pro držitele bitcoinů pozitivní. Jejich cena v korunách vzrostla na více než dvojnásobnou hodnotu. Dlouhodobě roste rovněž povědomí Čechů o digitálních měnách. Přímo o bitcoinech slyšelo podle agentury STEM/MARK již 76 % Čechů, 3 % do nich již investovalo a 10 % dotázaných o tom uvažuje. Jejich rostoucí hodnota se rovněž odráží v poptávce po investicích do kryptoměny. „Během posledních šesti měsíců evidujeme po propadu v první polovině roku 2018 opětovný nárůst zájmu nových klientů o nákup bitcoinů. Kdo si však stihl bitcoiny nakoupit již dříve, může se dnes v případě jejich prodeje těšit z velmi zajímavého zhodnocení své investice. Obecně však platí, že spoléhat se na prudké výkyvy je zrádné a je lepší vnímat investici z dlouhodobějšího hlediska,“ uvádí Ondřej Příhonský ze společnosti WBTCB. V době největšího růstu ceny bitcoinu od 15. prosince loňského roku do letošního 15. května činilo zhodnocení dokonce 155,7 %.

Bitcoiny na bankovním účtu i v bankomatu

Prostřednictvím WBTCB si zájemci mohou pořídit bitcoiny i v rozhraní NEO účtu české Expobank CZ, která tuto možnost nabídla jako první bankovní dům v Evropě. „Uživatelé NEO účtu mohou jednoduše nakupovat a prodávat bitcoiny v internetovém bankovnictví. K dispozici mají přehledné grafy a veškeré údaje o aktuálním vývoji hodnoty bitcoinů i o svém vlastním portfoliu,“ uvádí Kateřina Petko, ředitelka marketingu a komunikace a tisková mluvčí Expobank CZ. Češi jsou však na poli digitálních měn aktivní i jinak. Zajímavostí je například to, že v Praze sídlí hned dvě společnosti vyrábějící bitcoinové automaty. Celkem je na celém světě podle serveru coinatmradar.com přes 4900 bankomatů umožňujících nákup a prodej bitcoinů a jiných kryptoměn. Z téměř 70 bitcoinových bankomatů v České republice se jich zhruba 35 nachází v Praze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky