Česká mincovna varuje před podvodníky

Česká mincovna z Jablonce nad Nisou reaguje na podvodné nabídky sběratelských mincí, které se v poslední době rozšířily na českém trhu. Obchodníci neférovým způsobem vnucují zákazníkům produkty, které si neobjednali. Navíc jim místo investičních mincí a medailí z drahých kovů prodávají bezcenné produkty, jež nemají téměř žádnou hodnotu. Česká mincovna proto přináší pět rad, díky nimž by zákazníci již podvodníkům neměli naletět.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Vyhněte se neprověřeným obchodníkům

Historické mince pořizujte výhradně u věrohodných prodejců. Vyhnete se tak obchodování s neprověřenými obchodníky, kteří výrobky často zaměňují za falzifikáty. Mince a medaile tedy nakupujte přímo od výrobce (mincovny) nebo u ověřených prodejců, kteří mají platnou smlouvu s Českou národní bankou. Jejich seznam najdete na www.cnb.cz.

2. Jak si minci objednat a neupsat se firmě na dlouhou dobu?

Solidní firmy, které obchodují s mincemi, se nemusí vnucovat letáky či dopisy do schránek, kde vedle mincí podvodníci nabízejí i další zboží. Je potřeba si zjistit aktuální cenu kovů na trhu, a pokud vám přijde nabídka na podezřele levné mince nebo medaile, rozhodně ji neakceptovat. Nedoporučujeme mince nakupovat ani na internetu či u firem, které nemají kamenné obchody. Rozhodně je nejlepší si minci nejdříve prohlédnout a blíže se u prodejce informovat o její specifikaci. Poté si minci, případně sadu zarezervovat. V každém případě je dobré si pročíst obchodní podmínky firmy a informovat se na internetu o pověsti firmy. Je mnoho diskusních fór, kde zákazníci popisují své zážitky s podvodníky.

3. Vyhledejte si informace o hmotnosti a ryzosti

Před nákupem si důkladně zjistěte informace o hmotnosti a ryzosti produktu. Někteří prodejci skrývají pod šikovnými marketingovými hesly fakt, že jde pouze o medaili z obecného kovu potaženou tenkou vrstvou zlata nebo stříbra.

Při objednávání, například v e-shopu České mincovny, najdete tyto konkrétní informace ve specifikaci produktu. Tam je uvedeno, zda jde o zlato či stříbro, jeho ryzost, váha i průměr medaile nebo mince. Součástí je také jméno autora averzu a reverzu, datum emise, emisní náklad a mimo jiné i způsob balení.

Tyto informace by měly být dostupné hlavně na internetu či v různých publikacích a katalozích firmy.

„Často k nám chodí zákazníci, aby prodali minci nebo medaili zakoupenou přes neověřené obchodníky. Bohužel jim musíme říct, že produkt je pouze zušlechtěn zlatem či stříbrem, tedy je potažen několika mikrony kovu, jinak je celý z mosazi, mědi nebo hliníku a nemá téměř žádnou sběratelskou ani investiční hodnotu,“ vysvětluje Jaroslav Černý z České mincovny.

4. Pozor na padělky

Dávejte si pozor na padělky, které se k nám dostávají ze zahraničí a bohužel i z domácích zdrojů. Některé firmy oficiálně vyrábějí repliky mincí, jež ovšem nejsou jako repliky označeny puncem (v případě drahých kovů) ani jinými značkami.

Velmi často chodí do prodejen České mincovny starší generace, která má problém s tím, jak mince či celé sady vrátit, neboť se s těmito lidmi na infolince podvodníků nikdo nebaví. Také zažíváme mnoho případů exekucí či jiného vyhrožování seniorům, aby si odebírali a platili další předražené cetky.

Jedna dáma, která nás navštívila zhruba před dvěma lety, do těchto „mincí“ investovala dokonce cca 600 tisíc, a když se od našeho odborníka dověděla, že na kov má zboží cenu cca 30 tisíc Kč, málem omdlela.

5. Ověřte si nabízenou cenu výrobku

U českých mincí a medailí není složité ověřit, zda nabízená cena není „mimo“. Cenu a pravost mincí, medailí, řádů i bankovek lze ověřit v pražské prodejně České mincovny (Na Příkopě 860/24 – pasáž ČNB) každou středu od 16 do 18 hodin, kdy tam dochází na pravidelné konzultace zdarma expert numismatik.

U zahraničních mincí k tomu můžete využít zahraniční aukční portály.

Pozor si dejte také na bezkonkurenční nabídky, které prodejci často nabízejí. Pokud bude cena v porovnání s podobnými produkty extrémně nízká, znamená to, že něco není v pořádku. Žádný prodejce totiž vědomě nebude prodávat své produkty se ztrátou. Nenechte se tedy napálit takzvanými bezkonkurenčními nabídkami.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky