Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České domácnosti dluží bankám téměř 1,7 bilionu

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen se za duben zvýšilo o 8,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Meziročně bylo jejich zadlužení vyšší téměř o 108 miliard korun. Dluhy nefinančních podniků v dubnu vzrostly o 8,8 miliardy na 1,114 bilionu Kč. V porovnání se stejným měsícem loňského roku stouply o 58,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016, nejvíce peněz si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

Zadlužení nefinančních podniků za poslední rok kolísalo. Za loňský březen kleslo, poté až do října rostlo, ve zbytku roku se naopak snižovalo. Po lednovém zvýšení se dluhy firem v únoru vrátily k poklesu. Mezi úvěry poskytnutými podnikům v ČR mají v členění podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry, v dubnu se na celku podílely téměř 54 procenty.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Témata:  Česko Domácnosti dluhy ekonomika Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.