Dolar na houpačce

Po maximech koncem loňského roku předvádí dolar neustálé výkyvy. Ty jsou provázené řadou nepříjemných projevů poklesu a nárůstu. Na světové měny má aktuálně největší vliv situace v Číně a nevyjasněný brexit, říká John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Stále aktuálnější otázkou se stává možnost náhlého prudkého nárůstu kapitálových trhů vyvolaného čínským stimulem a akomodativní politikou centrálních bank. Ačkoli Čína minulý týden zveřejnila silné ekonomické údaje, které tento scénář podporují, ostatní data zatím nenaznačují, že by se tento domnělý nárůst poptávky promítl právě k čínským obchodním partnerům.

Odhady evropských dubnových PMI (Výrobní index nákupních manažerů) navíc neposkytují příliš mnoho důvodů k oslavám. Japonské březnové údaje a dubnové odhady výrobních PMI také nevykazují žádné výrazné zlepšení. Index vykázal sotva malé zhoupnutí z březnových 49,2 na dubnových 49,5.

Předčasné nadšení?

O víkendu agentura Bloomberg dále zchladila nadšení z obnovy čínského růstu a upozornila na poslední jednání Politbyra, které se zaměřilo na rizika spekulací s nemovitostmi a potřebu snížit kapitálové zadlužení. Někteří lidé připomínají skutečnost, že Čína není schopná zahájit stimul v takové míře jako v letech 2008 a 2016, dokud udržuje kapitálové kontroly a měnovou „stabilizaci“, protože čínský běžný účet už není v přebytku.

Měny, které by mohly mít největší přínos z případného prudkého vzedmutí, v posledních obchodních dnech poněkud zaškobrtly, a to včetně protinožců (AUD a NZD) a částečně i rozvíjejících se trhů. Na druhé straně stojí oživené euro, přinejmenším zčásti vyvolané nadějí, že nový čínský stimul se přetaví do poptávky po exportu. Nyní se opět scvrklo po posledních odhadech PMI eurozóny z minulého čtvrtka.

Ropa zamíchá kartami

Dalším nepředvídatelným faktorem je nový nárůst cen ropy, vyvolaný počátkem tohoto týdne hrozbou Spojených států, že odvolá možnost zrušení sankcí proti Íránu. Nezapomínejme, že zářijový nárůst cen ropy těsně předcházel prudkému propadu trhu ve čtvrtém kvartálu 2018. Pokud nakonec k výraznému nárůstu trhu nedojde, můžeme brzy opět očekávat prudký pokles důvěry i kapitálových trhů. Jestliže v nejbližších dvou měsících nedojde ke zlepšení ekonomických výsledků, mohlo by to potlačit i vliv hlavní podpory globálních trhů: obrovský posun centrálních bank směrem k akomodativní politice.

Obchodníci s měnami by si měli dát pozor na možnost dalšího úpadku komoditních dolarů, zejména jakmile skončí posilování ropy. Libra vypadá zranitelně při jakémkoli vývoji a bojuje o místo na slunci pod klíčovou úrovní 1,3 u kurzu GBP/USD. Zdá se, že vyhlídky Evropské unie se hned tak nezlepší, připočítáme-li brexit a obecné obavy z budoucnosti, mohlo by se projevit také období slabého eura. Každopádně potřebujeme, aby konečně praskla hranice 1,12 pro kurz EUR/USD.

Kurz GBP/USD

Zdá se, že kurz GBP/USD je na pokraji brexitového zhroucení, protože dolar posiluje a libra bojuje s vyhlídkou, že nakonec dojde k referendu, které povede k odchodu bez dohody. Spekulativní pozice na amerických trzích futures zažily rozsáhlé spekulativní krátké pozice (-80 tisíc kontraktů od loňského září), které byly nyní zcela eliminovány. První nižší úroveň by mohla být na 1,28, ale cílem pro medvědy by mohlo být 1,25.

Témata: usd | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky