Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z EET unikají citlivá data podnikatelů. K nezabezpečeným údajům má přístup téměř každý

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zástupci podnikatelů na dnešní tiskové konferenci demonstrovali, jakým způsobem mohou unikat citlivá data podnikatelů zapojených do EET. Elektronická evidence je podle nich navržena nedbale a nesplňuje základní požadavky na bezpečnost.

„K údajům z EET se může dostat téměř každý. Pokud někdo chce, zjistí obraty jednotlivých provozoven, měsíční prodeje, prodeje ve dnech v týdnu i prodeje v hodinách i minutách,“ upozornil IT expert a dlouhodobý bojovník proti EET Boleslav Buzek.

Právě zmíněný obrat provozoven a další podobné údaje jsou podle obchodního zákoníku obchodním tajemstvím. EET je tedy v přímém rozporu s českým obchodním právem i obchodním právem euroatlantických zemí. Česká EET totiž ohrožuje nejen české živnostníky, ale také velké firmy i nadnárodní řetězce.

„Dle vývoje obratu lze např. vyčíst, ve kterém místě se lépe podniká, v jaké dny a jaké jsou sezónní výkyvy. Na základě těchto informací lze rozhodovat o významných investicích i o optimalizaci zásob v sezónních výkyvech a získat tím nekalou konkurenční výhodu,“ doplnil Buzek.

Zástupci podnikatelů sdružení v Podnikatelských odborech i dalších uskupeních proto vyzývají ministerstvo financí a premiéra Andreje Babiše k okamžitému rušení EET.

K jejich výzvě se také připojují i někteří poslanci. Podle Jana Skopečka z ODS EET absolutně nic nepřinesla a údaje, kterými se ministerstvo financí ohledně EET chlubí, jsou pouze vycucaná z prstu.

Pokud nebude na podnikatelskou výzvu ministerstvo reagovat, budou podnikatelé postupovat soudní cestou.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.