Změna finanční situace: mateřská dovolená, odchod partnera nebo důchod nemusí skončit katastrofou

Od října je na Google Play a na App Store zdarma ke stažení mobilní aplikace Debito, která spravuje osobní finance a hlídá rozpočet. Ocení ji každý ve chvíli, kdy dochází ke změně finančních zvyků. Na ovládání je velmi jednoduchá a zvládnou ji všichni, nehledě na věk. Stačí jen jednoduchý chytrý telefon.

Ilustrační fotografie
reklama

„Při důležitých životních změnách – například při prvním samostatném hospodaření, nástupu na mateřskou dovolenou, rozvodu, ztrátě partnera nebo odchodu do důchodu může dojít k razantní změně finanční situace. Mohou výrazně klesnout příjmy a mnohdy výrazně stoupnou náklady. To díky aplikaci nemusí vést k zadlužení – uživatel vidí v reálném čase, jak na tom s financemi je, a může si rozpočet nastavit tak, aby s penězi vyšel,“ vysvětlil, k čemu aplikace slouží, její autor Tomáš Medřický ze společnosti Debito Technologies.

Debito naplno využijí ti, kdo chtějí mít své finance pod kontrolou. Aplikace detailně spravuje finanční toky. V nastaveném rozpočtu bilancuje příjmy a výdaje a vše navíc zobrazuje i v přehledných grafech. Informuje uživatele, kolik zbývá doplatit za úvěr, hypotéku, leasing, i o jiných fixních platbách. Uživatel ví, kolik může tento měsíc ještě utratit za jídlo, oblečení, kulturu nebo jinou zábavu včetně nákupů na slevových serverech nebo v restauracích. Mimo jiné aplikace na grafech ukazuje aktuální bilanci výdajů a příjmů. Je možné namodelovat finanční plán, jak na tom bude uživatel s penězi, pokud si naplánuje vyšší, nebo naopak nižší výdaje.

„Kdo si nainstaluje Debito, získá tím služby finančního poradce, který porovná výdaje s příjmy, ukáže ideální finanční toky a kde na nich ušetřit,“ upřesnil Tomáš Medřický.

Mobilní aplikaci testovali studenti Vysoké školy ekonomické v Praze, aby na modelových situacích zjistili, co musí aplikace umět, aby svému uživateli poskytovala požadované služby. „Debito můžeme nahlížet jako elektronický nástroj na zvyšování finanční gramotnosti – radí a ukazuje, jak zacházet s penězi, kde peníze v bilanci chybí, nebo kde jsou naopak volné prostředky k dispozici. Uživatelé se v ní učí a snáze si uvědomují vztahy i závislosti proměnných veličin ve správě rodinného nebo osobního rozpočtu,“ popisuje aplikaci z pohledu ekonomického odborníka Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D., z Fakulty podnikohospodářské VŠE, který testování aplikace řídil.

Debito tak plní funkci přirozeného nástroje finanční gramotnosti. Jeho uživatel nepotřebuje žádné kurzy ani lektora. Nemusí docházet na stanovený čas někam do učebny. Není to pro něj teoretická nuda, postavená na slově musíš. Debito je reálný nástroj pro reálný život.

Je možné si ho jen vyzkoušet, bez nutnosti vytvořit si účet. Po stažení je možné spustit demo, které zájemci ukáže, co všechno aplikace dovede. Sám se pak rozhodne, zda se v Debitu našel, a jestli se tedy v aplikaci zaregistruje.

Kromě toho spravuje on-line veškeré smlouvy, doklady, záruky a archivuje k nim dokumenty. Všechno na jednom místě, přehledně a jednoduše, v uživatelsky příjemném prostředí a s nejvyšším možným stupněm zabezpečení.

Prostředí aplikace je velice přehledné a ovládání je intuitivní – zadávání dat je tak rychlé a jednoduché.

Aplikace je dostupná zdarma ve verzi pro iOS a Android a její plné lokalizace jsou k dispozici pro Slovensko, Polsko, Rusko, Ukrajinu, Rakousko, Německo, Francii, Španělsko, Velkou Británii, USA a Japonsko.

Témata: finance | Peníze | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky