Restauratéři budou muset od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost hostů

Personál restaurací bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Nebude to muset být hned u vchodu, bude to stačit ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou. Kontrolu nebudou muset provádět restauratéři v jídelních zónách v obchodních centrech. Opatření dnes schválila vláda, řekl Vojtěch na tiskové konferenci.

Ilustrační fotografie

Personál restaurací či barů nebude podle Vojtěcha lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření. Navíc podle něj funguje v mnoha dalších zemích.

Nařízení není podle Vojtěcha nic nového. Bezinfekčnost musejí kontrolovat pořadatelé hromadných akcích či provozovatelé služeb. Pokud by některý zákazník odmítl doklad předložit, může to podle Vojtěcha řešit hygiena či policie.

Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih.

Zástupci gastronomického odvětví podle informací ČTK Vojtěcha dnes žádali, aby zachoval hrazené preventivní testy na covid-19 ze zdravotního pojištění. Vláda ale dnes schválila, že tyto testy budou mít od 1. listopadu hrazené jen lidé do 18 let, se zahájeným očkováním a kontraindikací.

Pro vstup do restaurací lidé už také nebudou moci využít samotest. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka se tak sníží návštěvnost. Vláda by tento stav měla podle něj restauratérům kompenzovat. Za vhodné považuje jejich zařazení, za určitých podmínek, do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem.

Vláda by také podle Stárka měla upustit od omezení počtu hostů v gastronomických zařízení. Zákazníci musejí být od sebe minimálně 1,5 metru, u stolu může sedět nejvýše šest lidí. Pokud bude personál bezinfekčnost hostů kontrolovat, nejsou takové restrikce podle něj na místě.

"Kontroly bezinfekčnosti v restauračních zařízeních považujeme za rozumné a v některých zemích v zahraničí už takto běžně fungují," uvedla Jana Kohoutová za společnost Storyous, která do restaurací dodává technologie a pokladní systémy. Podle Kohoutové je možné, že některé hosty opatření odradí. Je to ale lepší cesta, než opětovné uzavření provozů, které by pro ně bylo likvidační, dodala.

Přestože kontrola bezinfekčnosti se nebude vztahovat na stravovací provozy v obchodních centrech, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček věří, že se zákazníci budou chovat zodpovědně a bezinfekčnost budou připraveni prokázat na vyžádání.

Ve stravovacích provozech dosud stačilo mít vyvěšenou informaci, že obsloužen bude jen host, který splňuje bezinfekčnost.

Související:

reklama
Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky