Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezení provozní doby je likvidační, říkají restauratéři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vládní omezení provozní doby restaurací do 20:00 bude pro řadu restaurací likvidační a způsobí snížení tržeb proti době před koronavirovou krizí až na 40 procent. Ministerstvo zdravotnictví navíc se zástupci podnikatelů v gastronomii a pivovarnictví nediskutuje. Novinářům to dnes řekli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). Spouští proto kampaň Bezpečná restaurace, zaměřenou na dodržování hygienických pravidel.

"Zkrácení provozní doby vede spíše k excesivním jednáním, kdy se hosté nechtějí rozejít. Z epidemiologického hlediska nám to nedává smysl," řekla ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Proti běžnému stavu před koronavirem klesnou restauratérům při zkrácení provozu do 22:00 tržby na 60 procent obvyklého stavu. Při zkrácení o další dvě hodiny klesnou až na 40 procent, tvrdí zástupci oboru.

Podle Ferencové a člena představenstva AMSP Luboše Kastnera navíc vláda a ministerstvo zdravotnictví při zkrácení doby nevycházely z relevantních dat. "Vycházet z čísel po pěti dnech od otevření nám nedává žádný smysl," řekla Ferencová. "Postup vlády je diskriminační. Jsme oběťmi mediálních excesů jednotlivců," dodal Kastner. Situace prezentovaná v médiích podle něj neodpovídá realitě.

Špatná je podle nich komunikace zejména s ministerstvem zdravotnictví. "Jednáme s ministerstvem už dlouho, ale je to takový tenis o zeď. Vždy komentujeme vše až ex-post, a ne dopředu. Vázne rozhovor s ministerstvem. Navrhovali jsme, ať vezme z gastronomie do svých týmů dva experty, kteří úředníkům pomohou s vhledem do situace," řekl Kastner.

Svaz a asociace se rozhodly spustit kampaň Bezpečná restaurace. V ní vyzvou hosty i restauratéry nejen k dodržování takzvaných tří R, tedy nosit roušky, dezinfikovat si ruce a dodržovat rozestupy, ale také k dodržování tří S. Znamenají dezinfekci stolů po každém z hostů, důkladné mytí skla a omezení počtu míst u stolů. "Je to nás společný závazek restauratérů, hospodských i hostů. Je třeba, aby je dodržovali všichni," řekla Ferencová.

Kampaň a restauratéry podpoří pražský magistrát. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes řekl, že městu se například vyplatilo přizvat zástupce z gastronomie do diskuse o opatřeních. Hřib chce také pomoci s navázáním diskuse s ministerstvem zdravotnictví. "Realita je taková, že když se otevřely (restaurace) ve čtvrtek a nyní se řeší nárůst, tak to tím otevřením nemůže být způsobeno. Z epidemiologického hlediska to nedává smysl," řekl Hřib.

Restaurace byly znovu otevřeny minulý týden ve čtvrtek. Dosud mají otevírací dobu do 22:00. Kvůli nárůstu počtu nakažených vláda v pondělí rozhodla o zkrácení otevírací doby.

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy