Od 1. července už můžou být restaurace a hospody v Česku otevřené i v čase od 23:00 do 06:00. Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin. Rozvolnění těchto opatření se ale ještě nebude týkat míst s vyšším výskytem onemocnění covid-19. Novinářům to dnes řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.
Za současné situace by zákaz nočního provozu stravovacích zařízení zůstal v platnosti v Praze a v okrese Karviná, kde jsou lokální ohniska nákazy. "Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším týdnu. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat," uvedla Rážová. Podle ministerstva zdravotnictví je vývoj epidemiologické situace v Česku příznivý.
Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory pak od 25. května.
Od 8. června pak mohly být po 23:00 v provozu venkovní prostory restaurací, hospod a kaváren. Venkovní sezení ale nadále podléhá přísným bezpečnostním a hygienickým pravidlům. U vstupu musí být k dispozici dezinfekce na ruce. Stoly by měly být uspořádány tak, aby sedící zákazníci od sebe nebyli na kratší vzdálenost než 1,5 metru, vyjma hostů u jednoho stolu. Před usazením nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl a židle.
V období restrikcí poklesly podle projektu Česko v datech útraty v restauracích na polovinu, největší pokles byl v Praze. Roční tržby gastronomického odvětví jsou zhruba 154 miliard korun. Výpadek v jeho tržbách tak bude podle odhadu stravenkové společnosti Edenred činit asi 20 miliard korun.
Témata: restaurace, Koronavirus COVID-19
Související
14. června 2023 15:01
13. června 2023 14:03
25. ledna 2023 10:41
21. prosince 2022 15:21
26. srpna 2022 10:25
28. června 2022 15:17