Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obce musí do léta zpracovat strategii sportu. Velká část o tom neví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle novely zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu musí všechny české obce zpracovat plán rozvoje sportu platný pro své území. Čas pro vypracování odborných analýz a plánů, které musejí být v souladu se státní politikou v oblasti sportu, mají všechny obce bez výjimky jen do 1. července letošního roku.

Odborníci poradenské společnost BDO Advisory, kteří pomáhají analýzy vypracovat, upozorňují na nízké povědomí obcí o této povinnosti. Dle jejich kvalifikovaného odhadu nemá 75 až 80 % obcí do 20 tisíc obyvatel analýzu zpracovanou. Pro řadu menších obcí je navíc povinnost zpracovat strategii sportu zcela neznámá. U větších měst je povědomí významně vyšší. Situace je varovná také z časového hlediska, protože zpracování analýzy odborníky trvá 1 až 2 měsíce. Hlavním cílem zavedení povinnosti vypracovat strategie rozvoje sportu v obcích je zajistit systematickou podporu a efektivní rozdělení finanční podpory sportu z veřejných prostředků.

Novelu zákona o podpoře sportu, která zahrnovala nařízení pro obce vypracovávat vlastní plány rozvoje sportu, schválila česká vláda již v roce 2015. Tehdy toto nařízení odmítl Senát, nyní ale prostřednictvím aktuální novely vstoupilo v platnost. Na jejím základě všem českým obcím vznikla povinnost vypracovat plán podpory sportu pro své území. Na stanovení priorit v jednotlivých oblastech sportu a opatření k zajištění lepší dostupnosti sportovních zařízení občanům však mají čas jen do 1. července letošního roku. Plán rozvoje přitom vyžaduje důkladnou analýzu současného stavu a také strategii alokace finančních prostředků.

Záleží i na preferencích občanů

Pro efektivní strategické plánování je zapotřebí nejen vypracovat systematický a komplexní plán. „Zároveň je nutné porozumět současné situaci v oblasti sportovní infrastruktury a sportovních zařízeních v majetku obce, škol, spolků či soukromých subjektů, které jsou dostupné široké veřejnosti,“ vysvětluje Miroslav Kvapil z poradenské společnosti BDO Advisory, která se strategiím rozvoje měst a podpory sportu věnuje. Pro vypracování analýzy je nutné zapojit do procesu i občany a zjistit jejich potřeby a preference, které napomohou určit, na jaká sportovní zařízení bude nutné se v dané obci zaměřit. Důležitou roli hrají také zájmy a aktivity místních sportovních klubů a sportů.

Města potřebují zpřehlednit vlastnictví sportovišť

Mezi klíčové oblasti strategického plánu patří také financování samotného projektu podpory sportu. V souvislosti se změnami státní dotační politiky je v řadě měst zapotřebí vyřešit také problematiku převodu majetku a optimálního systému vlastnictví a provozování sportovišť. „Protože města často mají různou majetkovou strukturu sportovišť, která mohou patřit buď přímo jim, anebo spolkům či soukromým nebo komerčním vlastníkům, obce často požadují právě rady v oblasti financování,“ uvádí Miroslav Kvapil.

Témata:  obce, města cyklisté

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy