Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Táborová dobrodružství v přírodě? Češi tradici udržují

Dětský tábor, ilustrační fotografie
Dětský tábor, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pro 81 % Čechů byl v dětství letní tábor neodmyslitelnou součástí prázdnin, na kterou dodnes rádi vzpomínají. Z letního průzkumu společnosti NMS Market Research vyplývá, že táborová tradice v tuzemsku neumřela, celkem 75 % dotázaných totiž posílá na tábor i svoje děti. Víc jak polovina z nich (58 %) si na týdenní letní tábor vyčlení z rodinného rozpočtu až pět tisíc korun a při výběru tábora jim záleží hlavně na bezpečnosti.

„Na táborová dobrodružství v přírodě, bojovky a večery u táboráku s kytarou dodnes rádo vzpomíná 81 % dotázaných. Tři čtvrtiny rodičů (75 %) nechtějí o stejné zážitky připravit ani své děti a většina z nich je posílá na tábory pravidelně. Platí to zejména pro rodiče, kteří vyrůstali ve velkých městech. Ačkoliv není výjimkou, že se dětem z tábora nechce domů a vrací se nadšené, 80 % dospělých ale přiznává, že se občas neubrání strachu o své ratolesti,“ přibližuje výsledky průzkumu Kamil Kunc, Client Service Manager NMS Market Research.  

Oblíbené tábory však nejsou nejlevnější a liší se zaměřením, nabídkou aktivit i nabízeným zázemím. Mezi tábory se těší oblibě zejména ty sportovní (56 %), skautské (41 %) nebo jazykové (27 %). Za týdenní letní tábor je přes polovinu rodičů (58 %) ochotno zaplatit až pět tisíc korun, 17 % dotázaných by bylo dokonce ochotno připlatit si a jít i nad tuto částku. Samotnou platbou za tábor ale výdaje nekončí a většina rodičů dává dětem na tábor i menší kapesné. Při koupi sladkostí a pohledů si děti nejčastěji (46 %) musí vystačit s částkou do pěti set korun, přičemž nejštědřejší jsou pražští rodiče. Celkem 25 % dětí může počítat s částkou do dvou set korun a 19 % pak může utratit až tisícovku. Nejméně peněz dávají rodiče z Olomouckého kraje.  

Podle čeho se tedy rodiče rozhodují, když vybírají tábor? Nejdůležitějším kritériem je bezpečné místo, na kterém záleží 65 % dotázaných. 62 % respondentů dále zajímá, jestli na tábor jedou i kamarádi dítěte a při výběru dají i na přání svého potomka. Ženy se při rozhodování řídí i zkušenostmi svých známých a raději své děti posílají na menší tábory s individuálnějším přístupem. Oproti tomu tatínkové mají v oblibě větší tábory se širším kolektivem. Pro mladší rodiče jsou důležité i webové stránky tábora a recenze. Zároveň dávají přednost táborům, které jsou v dojezdové vzdálenosti od města.

A co je na táborech nejlepší? Víc jak dvě třetiny (79 %) dotázaných nedá dopustit na kamarády a táborový kolektiv a 65 % respondentů si nejvíce užívalo hry a sporty. Naopak jednoznačným nepřítelem všech byl ranní budíček (42 %) a po něm následující rozcvička (30 %). Ženy by se navíc obešly i bez bojovek a stezek odvahy, které byly mezi muži naopak jedny z nejoblíbenějších.

Témata:  dětský tábor Cestování Příroda děti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy