Situace mezi Ruskem a USA se vyhrocuje. Rusko uzavřelo americkou školu v Moskvě

USA vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště na svém území. Prezident Barack Obama zároveň vyhlásil vůči Rusku další sankce kvůli hackerským útokům proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. Rusko nelenilo a za dvě hodiny na to zareagovalo – a uzavřelo anglo-americkou školu.

Rusko, Moskva
reklama

Rusové byli Spojenými státy označeni za nežádoucí osoby, protože jednali „způsobem neslučitelným s diplomatickým statusem". Vypovězeni byli zaměstnanci ambasády ve Washingtonu a konzulátu v San Francisku, kteří dostali 72 hodin na to, aby opustili USA.

Předseda výboru pro mezinárodní záležitosti horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačjov podle agentury Ria Novosti v narážce na Obamův lednový odchod z úřadu nazval nejnovější sankce „smrtelnou křečí politických mrtvol".
 
Moskva proto nelenila a v reakci na krok Washingtonu uzavřela školu, kterou navštěvovali zahraniční studenti již od předškolního věku. Informovala o tom stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného amerického zástupce. Zpráva přišla méně než dvě hodiny poté, co mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina oznámil, že Rusko na krok Obamovy administrativy patřičně zareaguje.  

Školu navštěvují děti zaměstnanců americké, britské a kanadské ambasády a také dalších anglicky mluvících cizinců žijících v ruské metropoli. Podle CNN bude uzavřena pro všechny. Ruské úřady také znemožnily americkým diplomatům přístup do rekreačního střediska v lesích na okraji Moskvy.
 
Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl novinářům, že Obamovy kroky představují „agresivní zahraniční politiku“. „Takové kroky americké administrativy probíhají už tři týdny a jsou zaměřeny na dvě věci: aby dále poškodily rusko-americké vztahy, které jsou i tak na nízkém bodě, stejně tak mají samozřejmě uštědřit ránu plánované zahraniční politice nového prezidenta,“ řekl.

V sérii tweetů ruské velvyslanectví také uvedlo, že Rusové připravují další odvetná opatření, která budou brzy oznámena. „Zítra vydáme oficiální prohlášení o protiopatřeních," uvedla v tweetu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

V dalším příspěvku Peskov uvedl, že americké sankce jsou „bezdůvodné" a „ilegální z hlediska mezinárodního práva“. „Není pochyb o tom tom, že přijde adekvátní ruská reakce a zrcadlová odpověď Washingtonu, a že se úředníci budou cítit velmi nepříjemné," uvedl Peskov na Twitteru.

Témata: USA | Rusko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky