U Jílkové se diskutovalo o EET a bylo to pekelné: Hospodští jako pokusní králíci?

k 1. listopadu byl spuštěn pilotní provoz evidence tržeb, díky kterému si podnikatelé mohou vyzkoušet, zda jsou na vše připraveni. Necelé dva týdny před startem EET se objevují první stovky podnikatelů, kteří nejsou spokojeni s vybraným řešením. Ministr financí Andrej Babiš navíc představil další výjimky, čímž některé ještě více pobouřil. Svou nespokojenost dávali v pořadu Máte slovo najevo zejména hostinští.

Michaela Jílková
reklama

Hospodský Miloš Komínek z Velkého Meziříčí odstartoval debatu hodně zostra. Oznámil, že kvůli EET k 1. prosinci svůj podnik zavírá. Nevadí mu samotná evidence, jako spíše to, že by měl být „pokusný králík pro pilotní projekt". „Proč bych riskoval pokuty?" tázal se a připomněl, že se sice tvrdí, že jde o narovnání podmínek, ale že ve skutečnosti je to jinak, protože jinak by se EET týkala hned všech. Poukázal třeba, že když by se evidence týkala stomatologů, kterým je často nad 60 let, mnozí by hrozili, že zavřou ordinace. „A vy byste couvli," osočil Komínek Finanční správu.

Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové je fázování v zavádění EET inspirováno zkušenostmi ze zahraniční. „Nechápu důvod, proč chcete skončit," přiznala náměstkyně. „Až budou mít EET všichni, tak klidně zase otevřu," přiznal Komínek, který zopakoval, že není pokusný králík. Diváci i diskutující vznášeli námitky ohledně ceny systémů, podle Schillerové je to však nejlevnější řešení. Když jeden z diváků namítl, že by se daly použít i fiskální pokladny, ze kterých se dají vytáhnout stejná data a velká část hostinských už je má, opáčil mu generální ředitel Finanční správy Martin Janeček, že se tyto údajně dají falšovat.

Menu za 69 korun? To vám přijde normální?

Hoteliér a člen Unie daňových poplatníků Jan Rambousek připomněl, že se předpokládá, že jsou všichni počítačově gramotní, což ale není pravda. Náměstkyně ministerstva financí ale vytáhla statistiky, podle kterých má přístup k internetu 95 procent Čechů a že se tudíž dá předpokládat, že tito lidé umí s počítačem zacházet. Podpořil ji také Viliam Sivek, který vlastní hotely v Praze a Kutné Hoře. Ten zmínil, že v Česku na 10 milionů obyvatel existuje 11 milionů mobilních telefonů. „Vy z nás děláte z blby," zlobil se kvůli argumentům s počítačovou gramotností.

Pak Sivek vytáhl fotografie pražských restaurací, které nabízí polední menu za 69 korun. „To vám přijde normální? Kolik může hospodskému zbýt? Jediná možnost je, že dává mzdy na černo. Každý, kdo si doma zvládá ohřát párek, si chce pracovat v hospodě," zlobil se s tím, že v české gastronomii chybí odborníci.

Lidé z publika se pak svěřovali s problémy, které měli při zapojování pokladen. Někteří si stěžovali na problémy se systémem, další na dlouhá jednání s dodavateli. Moderátorku Michaelu Jílkovou proto zajímalo, jestli ministerstvo financí se může zaručit za dodavatele, když zavedlo povinnost mít EET. Schillerová však odpověděla, že úřad nemůže žádné dodavatele preferovat nebo doporučovat, protože by se stal terčem další kritiky. Další z diváků zástupcům státu vyčítal, že systémy EET jsou složité a že chybí podrobné návody. To ale Schillerová i Janoušek odmítli a odkázali ho na stránky zabývající se EET. Jan Jiroušek, IT odborník a projektový manažer , prozradil, že návod dostupný podnikatelům existuje. Jenže IT specialisté nejsou podle diváků normální lidé. „Ty vaše návody jsou naprosto nedostatečné, protože je psali ajťáci, kteří přemýšlejí jinak než normální lidé," zlobil se host.

Zbytečná buzerace a sledování

Slova se chopil také Boleslav Buzek z iniciativy Radostné Česko bez EET. „Proč má živnostník online prokazoval svoji nevinu? Je to jako by vás někdo sledoval, jestli v práci nebrouzdáte na internetu. Je to zbytečná buzerace," tvrdil. Schillerová ho ale obratem ujistila, že internet se pracovníkům také sleduje. Jeden z diváků pak vykřikoval slova o tom, že nechce být očipován, a další se k němu přidal. „Za chvíli budeme panu Burešovi, pardon Babišovi, hlásit i náladu ve společnosti," nastiňoval možnou budoucnost.

Řeč přišla také na poslední návrhy Babiše, který navrhl, aby malí živnostníci mohli odvádět pouze paušální daň. „My jsme zásadně proti všem výjimkám," tvrdila Schillerová s tím, že tento návrh neznamená výjimku, ale možnost - čímž publikum notně pobavila. Ti nejmenší podle ní dostanou možnost se před finančním úřadem „svléknout donaha" a domluvit se na určité paušální dani. „Jste přesvědčeni, že jste odvedli dobrou práci? Splnili jste, co jste slíbili? Když deset dní před spuštěním EET některé věci měníte?" dotazovala se Schillerové divačka. Náměstkyně ale uvedla, že vše je „podle nejlepšího vědomí a svědomí".

Kvůli EET se bude zdražovat

Zástupce Unie daňových poplatníků zavzpomínal na mládí. „Když jsem chodil do školy a někdo něco provedl, tak si učitel dal tu práci a našel viníka, kterého pak potrestal. Ale vy jste vytvořili situaci, kdy všichni podnikatelé budou až do smrti opisovat větu: už nikdy nebudu krátit daně," zlobil se. Hospodský Komínek se opět vrátil k tomu, že by EET měla platit hned pro všechny. Poukazoval přitom na ústavu, která je podle něj porušována, protože se v ní uvádí, že zákony platí pro každého stejně – což se tady neděje. „A vám přijde normální vařit menu za 70 nebo 80 korun?" pustil se do něj Sivek. Právě na ty, kteří nabízí podezřele nízké ceny by se pak podle diváků měly úřady zaměřit. Jenže podle Janečka je to časově i kapacitně náročné. Podle Schillerové by musela mít finanční správa 100 tisíc kontrolorů, aby to bylo normální.

Buzek si pak na pomoc vytáhl grafy a upozornil, že kvůli EET se bude zdražovat, protože podnikatelé si budou připočítávat další náklady. Jeden z diváků k tomu dodal, že mu už i dodavatelé přiznali, že od 1. prosince budou zdražovat. „Jsou tam náklady za časovou onanii, kterou na lidi uvalujete? A co když se spletu? Co když vypadne internet? Pak budu muset posílat omluvenku," zuřil se Buzek. Podle Schillerové však zákon pamatuje na situace, kdy internet nepojede.

Stát nejde proti korupčníkům, ale proti občanům

Divák, který se představil jako Danda pak ocenil celou debatu a oznámil, že má jednu novinku. „Pan senátor Valenta ze Soukromníků podává návrh na zrušení tohoto zákona. Já se strašně těším," zaradoval se. Jílková připomněla, že o zrušení EET mluví i pravicová opozice.

Hospodští se také rozčilovali, že na jednu stranu se neustále mluví o ochraně osobních údajů, ale na straně druhé bude mít každý živnostník na účtence povinně své rodné číslo. „Nevím, co bych k tomu měl říct," nechápavě reagoval Janeček, čímž vyvolal u publika hlasitý smích. Pak ale dodal, že žádné obavy v tomto směru neexistují a že jde pouze o strašení národa. Schillerová podotkla, že DIČa, o kterých se v souvislosti s rodným čísly mluví, se používají už léta a dají se dohledat.

„Proč úřad nejde proti korupčníkům, ale jde proti občanům?" zajímalo diváka, který přiznal, že sám ví nejméně o čtyřech živnostnících, kteří kvůli EET skončí zřejmě na úřadu práce. To ale Schillerová odmítla a naopak tvrdila, že ministerstvo financí dostává stovky děkovných dopisů od podnikatelů, kteří si pochvalují narovnání podnikatelského prostředí. Kvůli nepoctivé konkurenci se prý totiž často dostávali do problémů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky