Cukrovka je jednou z největších civilizačních hrozeb v Česku

Na dnešní den připadá Světový den diabetu, který je věnován osvětě a prevenci cukrovky. Čtrnáctého listopadu 1891 se narodil Sir Frederick Banting, objevitel léčebných účinků inzulínu. Za tento převratný příspěvek lidstvu obdržel spolu se svým kolegou Nobelovu cenu za medicínu v roce 1923. Bohužel, od dob tohoto objevu se nepodařilo najít nic tak významného, co by z cukrovky udělalo vyléčitelnou chorobu. A její invaze pokračuje závratným tempem, v České republice dokonce mnohem rychleji než v jiných zemích.

Ilustrační fotografie
reklama

Diabetes mellitus (cukrovka, úplavice cukrová) je označení skupiny onemocnění různého původu, u nichž je společným znakem zvýšená hladina krevního cukru. Ta způsobuje závažné poruchy látkové výměny v lidském těle a je spojena se závažnými akutními i chronickými komplikacemi. Diabetes I. typu patří mezi autoimunní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém ničí funkci slinivky. Cukrovka II. typu je zapříčiněna sníženou citlivostí tkáně těla k inzulínu. Největší část pacientů trpí cukrovkou II. typu, jejíž nástup a vývoj lze ovlivnit správnou životosprávou a pohybem.

Aktuálně se v ČR léčí s cukrovkou na 850.000 lidí. Odborníci navíc varují, že další čtvrtmilion je nemocný také, ale ještě to neví. Za posledních dvacet let přitom počet nemocných u nás vzrostl téměř o 70 %, což je ve srovnání s dalšími vyspělými zeměmi enormní skok. Příčinou raketového rozšíření je průběžné zlepšování diagnostiky diabetu, nárůst výskytu autoimunních chorob, stárnutí populace a hlavně nezdravý životní styl. Cukrovka je spojena se závažnými zdravotními komplikacemi, jimiž trpí třetina českých pacientů. Přes sto tisíc z nich má postižený zrak, bezmála stejný počet trpí poruchou funkce ledvin, pětkrát častěji se u této skupiny vyskytuje srdeční infarkt, tzv. diabetická noha trápí 40.000 z nich a 10.000 žijících pacientů muselo podstoupit amputaci.

To je spojeno samozřejmě se sociálními i ekonomickými dopady. Naše země vydává ročně na léčbu cukrovky přes tři miliardy korun a tyto náklady strmě stoupají.

Denně přibývá na 150 nových pacientů s touto diagnózou. Pokud by tento trend trval i do budoucna, bude v roce 2035 postižen onemocněním každý desátý občan ČR bez ohledu na věk. Přitom cukrovka II. typu, která trápí na 95 % postižených, je důsledkem špatného životního stylu.

Co na to pojišťovny?

Tento trend sledují samozřejmě bedlivě komerční pojišťovny, které musí na základě dlouhodobých statistik odvodit pravděpodobné scénáře a podle toho upravit své produkty, krytí a cenu.

V zásadě rozlišujeme tři postupy při pojištění v souvislosti s touto diagnózou. Je-li onemocnění diagnostikováno až v době trvání životního pojištění, popřípadě připojištění závažných onemocnění, kryje UNIQA podle pojistných podmínek v případě všech následků, jaké tato nemoc přináší (invalidita, popř. srdeční infarkt, transplantace ledvin, slepota apod.). Všechny tyto situace mohou představovat pojistnou událost dohodnutou v pojistné smlouvě. Má-li dospělá osoba cukrovku už v okamžiku sjednání pojištění, zkoumají se podrobněji další údaje – samotná diagnóza není důvodem odmítnutí přijetí do pojištění. Má-li dotyčný už komplikace, zpravidla je smlouva spojena s výlukami velmi pravděpodobných následných zdravotních obtíží. Nemá-li komplikace, většinou je sjednání zatíženo jen vyšším rizikovým příplatkem.

U dětí se na vstupu do pojištění zdravotní stav neověřuje. Není-li diabetes diagnostikován už před vznikem pojištění, je kryt v plném rozsahu. Pokud do pojištění vstupuje dítě již léčené, jsou následky tohoto onemocnění z pojištění automaticky vyloučeny.

Ze statistik UNIQA vyplývá, že v posledních čtyřech letech vzrostl počet osob s diagnózou diabetu vstupujících do životního pojištění přibližně o 15 procent. Rovněž stoupl počet případů pojistných událostí spojených s komplikacemi v důsledku tohoto onemocnění, a to bezmála o dvacet procent.

Témata: zdraví | cukrovka | nemoc

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky