Lískooříškové pomazánky? Tohle jíme v Česku a v zahraničí

Zdravé sice nejsou, ale to jim na popularitě neubírá. Řeč je o lískooříškových kakaových pomazánkách, kterým vévodí původní Nutella. Co se v nich nachází, se v laboratorních testech 14 pomazánek rozhodl zjistit dTest. Kromě analýzy složení se test zaměřil i na srovnání pěti výrobků Nutella určených pro trhy různých evropských států, aby zjistil, zda spotřebitelé nedostávají v jiných zemích pomazánku rozdílné kvality.

Lískové oříšky
reklama

Česká legislativa nijak podobu či složení lískooříškových kakaových pomazánek neupravuje. Spotřebitelé by se tak při výběru pochoutky měli řídit spíše uvedeným složením než názvem a obrázkem na obalu. V obchodech je možné najít kakaové výrobky zcela bez oříšků, mnoho produktů obsahuje pouze lískooříškové aroma a 0,1 % ořechů, ale nalezneme i výrobky s až 45% podílem ořechů. „Do zkoušek jsme vybrali výrobky s 13% obsahem ořechů, čemuž odpovídá i matka všech lískooříškových pomazánek Nutella,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Na nejvyšších místech v celkovém hodnocení stanula právě originální Nutella. „V našem testu zvítězila Ferrero Nutella německé produkce kvůli vysokému obsahu kakaa. U nás více dostupná Nutella z polské výroby se umístila na třetím místě,“ odhaluje výsledky Hoffmannová a dodává: „Nejméně hodnotitele nadchla čistě rostlinná pomazánka De Rit Chocoreale.“

Na celkové hodnocení měly největší vliv výsledky senzorického testu, ale důležitý byl i naměřený obsah použitých surovin. „Vyložený průšvih ve smyslu krystalů cukru drhnoucích na jazyku či uvolněného tuku jsme při senzorických testech neobjevili. Při slepém senzorickém testu se favoritem mezi hodnotiteli stala Ferrero Nutella z Itálie díky své příjemné textuře, roztíratelnosti a ideální intenzitě oříškové chuti,“ uvádí Hoffmannová a pokračuje: „Při zjišťování obsahu kakaa jsme ho v pomazánkách naměřili od 6 do 10 %. Nejvíce kakaa obsahovala Alnatura Nuss-Nougat Bio, a to 9,8 %. Nejméně pak Lískový oříšek a kakao značky Albert Quality s 6,7 %.“

Horší byly výsledky z pohledu zdraví škodlivých látek. Kromě vysokého obsahu cukru a tuku se ve dvou případech potvrdily vyšší nálezy kadmia a v šesti vzorcích i mykotoxiny, které by mohly poukazovat na použití zaplísněných oříšků. Sice ani jedna z naměřených hodnot nepřesáhla maximální limit pro sumu takzvaných aflatoxinů v kakau, ale tři z nich překročily jeho polovinu, a proto si vysloužily snížené známky.

Všechny výrobky se na svých obalech přiznávají k přítomnosti palmového oleje, ve většině případů v kombinaci se slunečnicovým nebo řepkovým. „K použití palmového oleje z udržitelných zdrojů se otevřeně hlásí pouze pomazánka Nulacta z Normy, byť přiznává, že z udržitelného zemědělství pochází pouze část užitého palmového tuku,“ poznamenává Hoffmannová.

Nakonec se v rámci testu porovnávala z hlediska senzorických vlastností pětice výrobků značky Nutella určených pro různé trhy. Cílem srovnání bylo zjistit, zda se některý ze zkoumaných vzorků významně liší od ostatních. Z ankety uspořádané mezi předplatiteli dTestu vyplynulo, že se 62 % dotázaných domnívá, že Nutella prodávaná v Česku je méně kvalitní než ta prodávaná v Německu. Výsledky senzorického hodnocení mírné rozdíly mezi pomazánkami odhalily, ale vyšší kvalitu německé Nutelly jednoznačně nepotvrdily. Za vzor byla vybrána původní Nutella pro italský trh, se kterou byly porovnány výrobky pro Německo, Polsko, Česko a Slovinsko. „Nejvýrazněji se odlišovala Nutella vyrobená v Německu, která má vyšší podíl kakaa. Hodnotitelé však posoudili její oříškovou chuť jako méně výraznou a v preferenční zkoušce tak německá Nutella vyšla trochu hůře než ostatní,“ uzavírá výsledky Hoffmannová.

Témata: dTest | Nutella | ořechy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky