Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanka s čipem bude klíčem ke službám státu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Vláda včera schválila novelu zákona o občanských průkazech. Podle ní se budou vydávat plošně nové občanky s čipem a to bez poplatku. Pomohou při využívání online služeb veřejné správy.

Nové občanské průkazy s čipem budou moci lidé použít například k přihlašování k online službám České správy sociálního zabezpečení, finanční správy, nebo do dalších portálů veřejné správy. Novelu předkládal ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle něj e-občanka s elektronickým čipem stane bezpečným klíčem k elektronickým službám státu a cílem je, aby bylo do budoucna možné většinu životních situací řešit jednoduše online. Nové občanské průkazy budou vydávány plošně a zdarma.

Zatímco lidé budou muset mít průkaz s elektronickým čipem povinně, pravděpodobně od začátku roku 2018, tak využívání elektronických funkcí bude dobrovolné. Nově také úřady budou moci informovat občany, např. o možnosti převzetí nového občanského průkazu, prostřednictvím textových zpráv nebo e-mailu.

Témata:  občanský průkaz Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy