Islámský stát je na dně. Už prý prodává orgány bojovníků

Radikálům Islámského státu dochází peníze, takže se údajně uchýlili k obchodování s orgány svých padlých nebo zraněných bojovníků.

Ilustrační fotografie
reklama

Islámský stát údajně obchoduje s orgány bojovníků, kteří zemřeli, případně utrpěli těžké zranění, a není nikdo, kdo by se o ně postaral. Výjimkou ale nejsou ani unesení lidé nebo bezdomovci. S odkazem na nejmenovaný zdroj z irácké provincie Ninive to napsal portál Iraqi News.

"Zvláštní lékařská jednotka organizace (Islámského státu) se dopustila krádeže orgánů asi 23 bojovníků IS, kteří leželi v nemocnicích v Ninive a byli za přísných bezpečnostních opatření převezeni do jiné nemocnice," řekl utajovaný zdroj. Prý prodávají ledviny, ale i jiné orgány.

S obchodováním měl Islámský stát údajně začít, když přišel o velkou část ropných polí. Právě finance z prodeje ropy tvořily jeden z hlavní příjmů IS. "Islámský stát je sice v regionu stále významnou silou, ale kvůli poklesu příjmů z ropy pro něj bude stále náročnější zvládnout spravovat vlastní území," odhadl už na začátku letošního roku analytik Ludovico Carlino.

V posledních měsících podle listu The Daily Mail významně poklesla jejich produkce ropy - z 33 tisíc na 21 tisíc barelů denně. Islámskému státu se tak zmenšil příjem v přepočtu z téměř dvou miliard korun asi 1,3 miliardy korun.

IS má s orgány obchodovat už od roku 2014. Prodej orgánů údajně organizuje z nemocnice v okupovaném iráckém Mosulu. Podle agentury Assyrian International News Agency je většina orgánů pak prý vyvážena do Turecka nebo Saúdské Arábie, kde se prodávají na černém trhu.

Témata: Islámský stát

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky